друкувати


Про музей визвольних змагань, червоних директорів, спекулянтів та радянську владу у Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-24 05:45:47
В одному з останніх чисел Коломийського вісника прочитав статтю з промовистим заголовком "Не слава, а страва керує Коломийською радянською владою". Прочитав. Першою реакцією був справедливий гнів. От до чого докотились у цьому місті, заслуженим людям, Героям не дають можливости хоч і на схилі літ, та все ж реалізувати мрії про створення Музею визвольних змагань. Задзвонив одним, якби причетним до цієї справи, зустрівся з иншими... І картина виявилась не така уже однозначна, як виклав автор на шпальтах ґазети.

Розпочну напевне з того, що напевне не потрібно прикривати свої несприйняття, неґативізм та ненависть до окремих людей, чужими заслугами. Так влада у нас далеко не свята, і Коломийська у тому числі. Але давні, особисті образи не можуть впливати на відповідальність за написане, відповідальність перед читачами, котрі читаючи сприймають написане за правду.

І забігаючи наперед, хочеться наголосити, що раз автор так сильно вболіває за сивочолих ветеранів Визвольних змагань, то міг би поступитись кількома кімнатами у будинку де знаходиться редакція видання. З особистого досвіду можу стверджувати, що така ґазета, яка є у Коломиї, котра швидше нагадує "баєвой лісток партії", а ніж якісну, модерну міську ґазету, може дуже ефективно працювати у набагато меншій кількости кімнат ніж зараз. Це раз. І скажіть будьте добрі, як може місцева влада ЗАЗІХАТИ на майно яке є власністю громади котру ця влада презентує? А ніяк. А автор статті у Віснику пише, що Коломийська міська рада "...зазіхає на орендоване приміщення редакції "Коломийського вісника" на вул.КОНОВАЛЬЦЯ". Стверджую, що долю міської, комунальної власности визначає міська РАДЯНСЬКА влада, котру складають обранці, депутати.

А тому, що робити з майном котре орендує редакція Вісника вирішує не одна особа, хоч би й була вона редактором, а Міський голова та депутати Коломийської Міської ради, котрих ми обрали. І була би моя воля, Музей визвольних змагань розмістився б будівлі за адресою вулиця КОНОВАЛЬЦЯ, 27, тобто в редакції "Коломийського вісника". А ще там могла б бути редакція, якщо б справно платила оренду, а може редакція иншого видання, коли б Вісник не платив оренду. А ще можливо виставковий зал, якого дуже потрібно нашим, коломийським митцям.

А тепер кілька слів про факти. Отже за словами Міського голови Юрія ОВЧАРЕНКА, і справді попередньо було погоджено, що Музей визвольних змагань у Коломиї буде за адресою пр.В.ЧОРНОВОЛА, 51. Позаяк у міському бюджеті не передбачено грошей на ремонт у згаданому приміщенні, то домовились, що шукатимуть інвестора, чи мецената, котрий зробив би ремонт у приміщенні. А треба тут замінити майже все: дах, стелі, підлогу, двері вікна. У приміщенні, до слова у якому був сам, тхне цвіллю та грибком. Зрештою, це звичайна добудова початку XX століття. Депутатська комісія визначилась, що Місту потрібен Музей визвольних змагань, але шлях вирішення цього питання змінювався. Згадане приміщення віддавалось через аукціон інвесторови, з умовою, що він фінансує реконструкцію приміщення на площі Скорботи, або ж у новозбудованому приміщенні будуть виділені приміщення для Музею.

Спілкувався з Міським головою одразу ж по його зустрічі з представниками Станиці Братства ОУН-УПА і Товариства політв’язнів та репресованих. За словами Голови настрій на зустрічі панував конструктивний, присутні обмінялись думками, було висловлено ряд пропозицій, котрі і будуть опрацьовані та реалізовані.

Окремо ще хотілось би наголосити, що автор статті подав неправдиву інформацію і стосовно "офісу Бюро подорожей та екскурсій на вул.Симона ПЕТЛЮРИ". За словами Міського голови, депутатів міськради, стосовно цього питання є відповідне рішення про передачу згадано приміщення на баланс Коломийського міського відділу культури та туризму, з подальшою пільговою орендою цим же Бюро подорожей та екскурсій. Що тут поганого? Думаю, нічого. Навпаки, правильно, треба привести в порядок ситуацію із комунальними приміщеннями. У тому числі із приміщенням редакції "Коломийського вісника" за адресою вул.КОНОВАЛЬЦЯ, 27.

Зрештою, як зазначали і депутати, і Міський голова, і Секретар Міської ради, і Заступник Міської ради, цілком реально визначившись із приміщенням, де знаходитиметься Музей визвольних змагань, оголосити загальноміський збір необхідних фінансових ресурсів, для реконструкції чи ремонту. Переконаний, що усі без винятку депутати, Секретар Ради, Міський голова, а також Громадяни нашого Міста зроблять свій посильний внесок на НАШУ СПРАВУ! Серед останніх буду і я.

І на завершення, хотів би звернути увагу на ЖИТТЄВІЙ НЕОБХІДНОСТИ, АКТУАЛЬНОСТИ заснування у Коломиї ЯКІСНОЇ, ОБ’ЄКТИВНОЇ, міської ґазети. Коломиї справді дуже потрібен часопис, де була б об’єктивна інформація, котра б спиралась на загальноприйняті, европейські стандарти фахової журналістики. Де була б відображена позиція Громадян міста, влади, незалежно від політичної приналежности, та якихось особистих конфліктів і образ. І напевне таку газету повинна заснувати Коломийська міська рада, з чітко прописаним редакційним статутом, принципами та процедурами. Такі газети доста непогано функціонують у сусідньому Франківську, а також Львові.



Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО
Обговорити на форумі