друкувати


Як протверезити націю?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-24 01:16:59
Ще 120 років тому велика група швейцарських вчених перебувала в одному з полтавських сіл цілий рік, вивчаючи побут українців. Вони були здивовані й зачаровані високоморальними звичаями і традиціями українців, їхньою працьовитістю, побожністю, доброзичливістю, поміркованістю, статечністю, любов’ю до чистоти й порядку, до краси одягу, хатнього убранства, музики, співів, звичаїв і традицій. Зокрема, їх захопила весільна традиція — сувора заборона за весільним столом молодятам вживати алкогольні напої, навіть питний мед, і ця заборона мала тривати три місяці, а все задля того, щоби діти народжувалися здорові.

Так було в Україні навіть під важким російсько-імперським гнітом, аж поки в Україну 92 роки тому не вдерлася страшна комуно-більшовицька безбожницька система, яка послідовно винищувала волелюбний і побожний український народ не тільки фізично, а й духовно і морально, перетворюючи українців у здеморалізованих рабів у кирзових чоботах та куфайках. Єдине, що їм дозволялося, — це безмірно пити горілку.

У старій Галичині польські дідичі залучили орендарів-євреїв, які в кожному селі відкривали корчми і споювали темний народ. Та свідома інтелігенція, українські священики в результаті проведення широкої просвітницької роботи викоренили майже дощенту пияцтво.

Неспроста відразу після першого "визволення", совєти завезли в спорожнілі за час війни крамниці передусім дуже дешеву "водку". Горілка була найдешевшою в світі (три рублі півлітра). До того ж ретельно стежили за тими, хто не п’є, бо вони, мовляв, бояться п’яними проговоритися.

А щоби була причина частіше випивати, адже релігійні свята були заборонені, а державних, комуністичних було мало (жовтневі та першотравневі), додали Новорічні, потім День армії, День жінки (8.03.) — щоби затінити свято Шевченка. Та й того видалося мало, бо люди за старою звичкою святкували ще й день свого ангела. Далі на державному рівні зобов’язали в усіх установах виставляти дату народження кожного працівника на спеціально встановленій дошці, то мусив той бідний іменинник "виставляти" товаришам з цієї нагоди. Народові це нововведення так сподобалося, що вже самі люди почали справляти кожному членові сім’ї день народження. А такого в наших народних традиціях ніколи(!) не було. То вже як пішло, то й пішло! Хрестини — пиятика, рік-два дитині — пиятика, дитина ще нічого не розуміє, але в підсвідомості зафіксовується, що свято без чаркування не обходиться. Потім і за спільним столом — уже більші — діти до цього так звикнуть, що інакше й не уявлятимуть! А ще деякі татусі радо й синочкам наливають спробувати того "добра"! Знаю це, бачила своїми очима, та мої протести не допомагали. Їм уже байдуже, що з тих дітей виросте!

Що можемо протиставити цьому страшному злу, яке без кривавої війни винищує українську націю?

Час уже взятися за розум і сказати: "Досить!". Досить нам тієї ганьби, не допустимо повної деградації українського народу! Згадаймо наші найкращі традиції, відновімо їх, відкинувши лиху звичку спиватися. Просімо наших священиків, вчителів, лікарів, державних службовців і т. д. консолідуватися проти страшної загрози — винищення української нації з допомогою градуса.

Автор: Уляна СКАЛЬСЬКА, Галичина
Обговорити на форумі