друкувати


Любите тепло в оселі - грійтеся, однак і про безпеку не забувайте

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-24 11:35:53
За десять місяців цього року на Івано-Франківщині несправне пічне опалення в оселях чи неправильна його експлуатація призвели до виникнення майже восьми десятків пожеж. Так, недавно через неправильне влаштування печі сталася пожежа в одному із приватних житлових будинків по вулиці Незалежності в обласному центрі. На щастя, ніхто з людей не постраждав, однак через свою халатність господарі зазнали матеріальних збитків. Прикро, але факт: такі випадки далеко не поодинокі…

Українську сільську хату без печі годі й уявити. Щоправда, все частіше наші ґазди використовують модерні колонки та газові котли, проте від печей також не відмовляються. Адже, на відміну від дорогого та часто неякісного сучасного газового обладнання, печі колись мурували, як кажуть, "на віки". Тож за правильної експлуатації, своєчасної перевірки та ремонту старі обігрівальні прилади здатні довго служити своїм господарям, повідомляє Центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області.

Як свідчить статистика, у будинках із пічним опалення пожежі найчастіше виникають з причини перегрівання печей, появи у цегляній кладці тріщин, а також через розпалювання печей горючими та легкозаймистими рідинами, випаданні з топки або зольника вуглин. Окрім цього, не всі пам’ятають, що перед топкою обов’язково повинна бути заслінка, а димар має бути ізольований від конструкцій будівлі негорючим матеріалом.

Варто також пам’ятати, що перед початком опалювального сезону слід перевіряти справність печі і димоходу, ремонтувати їх, очищати від сажі, замащувати тріщини глиняно-пісочним розчином та білити димову трубу на горищі.

Категорично забороняється залишати малолітніх дітей без догляду дорослих біля печей, що топляться! Пам’ятайте: недбалість може надто дорого коштувати!

Обговорити на форумі