друкувати


Миючі засоби мають 3-4 клас небезпеки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-23 05:27:53
Всі мийні засоби – це багатокомпонентні системи, до складу яких входять хімічні сполуки. Відтак, вони мають 3-4 клас небезпеки. Але всі компоненти дозволені Міністерством охорони здоров’я. Найголовніша складова всіх миючих засобів поверхнево активні речовини (ПАР).

Їх використовують, щоб збільшити миючу дію: "У нас відсутній нормативний документ, який би обмежував кількість ПАРів. Наприклад, на порошкові засоби взагалі немає встановлених норм. Виробник закладає стільки, скільки потрібно для виконання необхідних функцій. В більшості випадків достатньо до 10 відсотків, а більше – не має сенсу. Крім того, ці компоненти дуже дорогі, тому виробникам не вигідно використовувати їх у великій кількості. Єдина проблема ПАР в тому, що вони погано змиваються. Особливо в економних пральних та посудомийних машинах, де використовується мало води".

Лікар-алерголог Київського міського алергоцентру Наталя Немировська каже, що ці речовини можуть викликати порушення імунітету, алергію, ураження мозку, нирок, печінки, легень. Також можуть виникати порушення властивостей крові, проблеми з шлунково-кишковим трактом, хвороби шкіри. Але в допустимій концентрації і при правильному застосуванні вони безпечні для здоров’я", повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі