друкувати


В.Тополов: Проблема штрафів має бути вирішена документами, а не заявами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-23 04:37:58
"Проблема штрафів за недобір газу повинна бути розв'язана в офіційних документах, а не заявах політиків. Не може питання вартістю в декілька мільярдів доларів залежати від приватних домовленостей політиків", – так прокоментував перший заступник Голови Єдиного Центру, народний депутат України Віктор Тополов російсько-українські переговори щодо постачання газу.

Політик зазначив, що на сьогодні відносини між Україною і Росією в газовій сфері відбуваються згідно положень угоди від 19 січня. Відповідно, поки до тексту документу не внесено жодних змін, або поки не підписано новий договір, питання санкцій щодо України за недобір газу залишається відкритим. Фактично, поки в договорі зберігається пункт про штрафні санкції, наша держава залишається підвішеною на штрафний гачок, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

На думку В.Тополова, якщо дійсно є політична воля двох прем’єрів, то питання штрафних санкцій є суто технічним і справа лише за появою двох підписів на аркуші паперу. Проте, народний депутат має сумніви щодо оптимістичного сценарію для України в переговорах з Росією. "Газпром не приватна кампанія В.Путіна, а акціонерне товариство, головним завдання якого є отримання прибутку. Через падіння попиту на газ, ця компанія вже недорахувалися десятків мільярдів доларів, і її поведінка щодо відстоювання своїх інтересів, прогнозовано, ставатиме жорсткішою", - заявив політик.

Головне для України сьогодні, під час нових газових переговорів, дотримуватись у всіх питаннях принципу паритету. "Якщо ми купуємо газ за ринковою ціною, то на транзит також ставимо ринкові ціни. Якщо є штраф за недобір газу, значить мають бути санкції за зменшення обсягів транзиту газу через територію нашої держави. І ніяких принципів "бери або плати" чи чогось подібного. Не треба лізти в кабалу. Загалом, чим детальніше в новому договорі будуть виписані всі нюанси, тим легше бути відстоювати свої права", – впевнений Віктор Тополов.

Обговорити на форумі