друкувати


Часник: Свій — продаємо, їмо — китайський

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-21 12:29:30
Продуктами "номер один" в Україні протягом останніх тижнів стали часник та цибуля. Не дивно, що ціни на них зросли на третину. Але якщо ви думаєте, що купуєте український продукт, то помиляєтеся. Часник, що продається в магазинах та супермаркетах, переважно китайський, а цибуля — турецька.

Минуло року Україна експортувала 2,1 тисячі тонн цибулі на суму 430 тисяч доларів. Але при цьому імпортувала 35 тисяч тонн на 9 мільйонів доларів! Часнику вивезено з країни лише 63 тонни на 74 тисячі доларів, а завезено 7,5 тисячі тонн на 2,5 мільйона доларів.

Дев’яносто дев’ять відсотків часнику закуповуємо в Китаї, а свій урожай продаємо переважно в Росію, Узбекистан. Найбільші наші постачальники цибулі — Туреччина, Єгипет, Ізраїль та Нідерланди.

Часник ми купуємо приблизно по 33 центи за кілограм (дані минулого року), але в той же час продаємо в Росію по 1 долару 20 центів. Цибулю ж купували й продавали за приблизно однаковою ціною — 26 центів за кілограм. Тож українським господарствам дуже вигідно займатися вирощуванням часнику на продаж за кордон. Адже в Росії наш продукт у чотири рази дорожчий, ніж тут. При цьому самим вигідно купувати дешевий китайський часник. На жаль, у нас він ніколи не буде таким дешевим, як в цій країні завдяки дешевій робочій силі.

Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі