друкувати


Росія очікує масштабної війни за нафту і газ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-20 04:58:47
Завершено підготовку нової військової доктрини Росії. Основні загрози РФ бачить у розширенні НАТО та боротьбі за паливно-енергетичні ресурси. Документ передбачає можливість нанесення Росією превентивного ядерного удару по вірогідному супротивнику, а також розглядає можливу загрозу масштабної війни за енергоресурси.

"Проект готовий. Він вже обговорювався під час виїзних нарад у всіх федеральних округах", - повідомив секретар Радбезу Микола Патрушев. Як очікується, до кінця року буде представлена президентові Росії.

В історії сучасної Росії це буде третій варіант військової доктрини. Раніше були документи, датовані 1993, а потім 2000 роком. Але, як зауважив Патрушев, "життя не стоїть на місці".

"Результати аналізу військово-стратегічної обстановки у світі і перспектив її розвитку до 2020 року показують, що військові небезпеки і можливі військові погрози для нашої країни не зняті. Хоча ми і відзначаємо, що відбувся зсув акцентів від великомасштабних військових конфліктів до локальних воєн і збройних конфліктів", - пояснив Патрушев.

Серед небезпеки для Росії він назвав, зокрема, "просування НАТО безпосередньо до кордонів РФ, активізація військової діяльності блоку".

"Після дев'ятирічної перерви поновилися навчання стратегічних сил США з відпрацюванням питань управління застосуванням стратегічної ядерної зброї", - наголосив секретар російської Ради безпеки.

Також, за його словами, новий документ виходитиме з можливості виникнення у світі великих військових конфліктів, які можуть бути зв'язані, зокрема, з боротьбою за паливно-енергетичні ресурси.

У проекті доктрини згадуються і територіальні претензії Японії (суперечка щодо Курильських островів), поширення зброї масового ураження і міжнародний тероризм.

Характеризуючи проект нової військової доктрини, Патрушев зазначив, що він має оборонну спрямованість. Водночас там викладена позиція про можливість застосування Росією ядерної зброї не тільки при віддзеркаленні агресії, а й для попереджувального ядерного удару, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі