друкувати


У Кремлі вважають заяви Ющенка політичним шантажем

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-20 04:25:25
Повторення газового конфлікту між Росією і Україною виникнути не повинно. Такий головний підсумок переговорів прем'єр-міністрів обох країн, що пройшли в Ялті. Путін пообіцяв не штрафувати Україну, а Тимошенко - "чітко і акуратно" виконувати зобов'язання з транзиту газу. Газпром і Нафтогаз домовляться про нові постачання блакитного палива. При цьому газові домовленості будуть скориговані з урахуванням інтересів Києва - Москва вирішила піти назустріч.

У четвер російський прем'єр Володимир Путін взяв участь у засіданні двосторонньої російсько-українського комітету з економічного співробітництва, а також провів переговори зі своєю колегою Юлією Тимошенко. Головною темою дня стали питання газових поставок, повідомляє Взгляд.

Обійдемося без кризи. Судячи по підсумкових заявах сторін, новорічного газового конфлікту між Росією і Україною виникнути не повинно. Так, Путін запевнив, що Москва не буде штрафувати Київ за недобір газу, а Тимошенко, у свою чергу, пообіцяла, що Україна буде чітко виконувати зобов'язання щодо транзиту блакитного палива з РФ до Європи. Обидва тим самим спростували доводи табору українського президента Віктора Ющенка про можливий зрив транзиту газу і про те, що Росія має намір застосувати право штрафу.

Напередодні Ющенко у відкритому листі до російського президента Дмитра Медведєва запропонував негайно внести зміни в окремі положення контрактів. У Кремлі вважають заяви Ющенка політичним шантажем.

"Ми категорично проти того, щоб енергобезпека Європи ставилася в залежність від особистих амбіцій українських політиків. А спроба залякати Росію і Європу прогнозами кризи в транзиті газу - це вже щось з сфери політичного шантажу", - сказав журналістам помічник президента Сергій Приходько.

Важко сказати, що саме про все це думає Тимошенко, однак очевидно, що її позиція прямо протилежна позиції Ющенка. "Ми будемо акуратно і чітко виконувати наші зобов'язання з транзиту газу", - сказала Тимошенко на прес-конференції після переговорів з Путіним.

Україні пробачать недобір. Щоб Україні було це робити легше, Газпром і Нафтогаз домовляться про нові об'єми постачань газу, причому без шкоди для раніше підписаних контрактів.

"Ми прийняли сьогодні рішення, незважаючи на раніше досягнуті домовленості про обсяги закупівлі газу Україною. Газпром і "Нафтогаз України" домовляться про нові обсяги і узгодять ці поставки. Не буде зайвого обсягу, що Україна хоче законтрактувати, не буде і санкцій. Це рішення прийнятне для всіх", - повідомив Путін.

За його словами, Тимошенко поставила ряд питань, пов'язаних з кризою, і Росія визнала можливим піти назустріч, скорегувавши раніше досягнуті домовленості. Тим часом російський прем'єр відзначив, що сплата штрафних санкцій за невибір обсягів газу, які були законтрактовані, - це звичайна загальносвітова практика. Такі контракти Газпром підписує не тільки з Україною, а й з усіма партнерами в Європі.

Однак "з огляду на особливий характер відносин Росії та України, санкції застосовуватися не будуть", підтвердив Путін. "У Газпрому сьогодні є пряма вказівка не застосовувати санкції до України. Сьогодні я це ще раз підтвердив. Штрафів не буде. У рамках контрактів вони там повинні домовитися про деталі ", - цитує Путіна "Інтерфакс".

Ринкові відносини. Щоб ця проблема не виникла знову, сторони домовилися, що на майбутній рік контактні обсяги поставок газу будуть знижені. У той же час Україна в 2010 році буде платити ринкову ціну за блакитне паливо, а Газпром - за транзит до Європи без знижок і пільг. Для України, за словами Тимошенко, це мільярди доларів прибутку.

У поточному році Україна залишила ті ж ціни на транзит, а РФ зробила за це знижку на газ у 20% від європейської ціни. "Наступного року не буде знижки, але не буде і пільг по транзиту", - відзначив Путін. Вартість транзиту зросте приблизно на 60%.

Путін сказав, що йому комфортно працювати з урядом Тимошенко, однак визнав, що переговори протягом року йшли складно. "Юлія Володимирівна постійно переді мною ставила масу проблем, вона складний співрозмовник і складний партнер. Але ми домовлялися завжди. І попри те, що було важко, всі ці зобов'язання виконуються", - підкреслив він.

Ющенку радять берегти краватку. Про президента України тут згадали лише тоді, коли пролунало конкретне питання. Зокрема, журналісти поцікавилися, як Путін ставиться до візиту в Україну президента Грузії Михайла Саакашвілі, в той час як у Ялті зустрічаються глави російського та українського урядів.

"Чим займалися наші колеги (президенти України і Грузії), я поняття не маю. Я думаю, що двом президентам є про що поговорити, що обговорити, що згадати", - сказав Путін. "Бійці згадували минулі дні й битви, що вони разом продули", - продекламував прем'єр Росії, порекомендувавши Ющенко і Саакашвілі проводити зустріч без краваток. "Краватки нині в ціні. Таке можливо, якщо ви розумієте, гість Ющенко з'їсть його краватку", - додав Путін під сміх журналістів.

Майбутнє атома. На засіданні комітету з економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії теж знайшлося про що поговорити. Так, Путін запропонував подумати над тим, щоб відновити товарообіг між двома країнами, а Тимошенко повідомила, що профільні відомства Росії і України підготували до підписання стратегічний контракт в атомній сфері до 2020 року.

Між двома державами вже підписали контракт у цій сфері, проте діє він лише до 2011 року. "Думаю, що в найближчі місяці ми зможемо завершити ще один важливий документ, який дасть нам стабільність у нашій співпраці на багато років", - заявила Тимошенко.

Україна видобуває уран, однак не має потужностей для його збагачення. Усе ядерне паливо для українських АЕС надходить від російської ядерної корпорації ТВЕЛ. Термін чинної угоди про постачання закінчується у 2010 році. Нову довгострокову угоду планувалося підписати до 15 липня, однак підписання поки не відбулося, нагадує РІА "Новини".

Обговорити на форумі