друкувати


Любов до Батьківщини. А у відповідь?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-20 04:18:45
Сорок років тому, 1968-го у фільмі "Щит і меч" вперше прозвучала пісня "З чого починається Батьківщина". Слухаючи її зараз, розумієш, що пісня ця не про комунізм, не про партію і комсомол - її прості слова присвячені людям, Людині. Очевидно: Батьківщина починається з Людини, як і Людина - з любові до Батьківщини.

Сьогодні українці, на жаль, зайняті іншим - звичайним виживанням. "Нехай держава мене не чіпає, взагалі не хочу про неї чути", - це бажання висловлюють дуже багато людей. Їхня батьківщина починається з думки про те, щоб криза і курс долара не вплинули на зарплату. Щоб ця робота взагалі була.

Після розпаду СРСР Україна так і не вийшла на якийсь певний курс розвитку. Безжально знищено всі колишні досягнення, зокрема - такий плюс соціалістичної системи, як турбота держави про кожного, незалежно від матеріального стану. Сьогодні немає ні безкоштовної освіти, ні безкоштовної медицини. Чому продають найбільші заводи і підприємства, невже Україні як державі не потрібні доходи до бюджету?

Лібералізація (тобто свобода) економіки і всіх інших сфер державного життя, схоже, призвела до повного краху цих сфер, до повної свободи від, власне кажучи, самої економіки.

Нещодавно вийшов фільм американського кінодокументаліста Майкла Мура (на фото) "Капіталізм: Історія кохання". У простій іронічній манері автор говорить про кризу розвитку суспільства у США. Там такі ж самі проблеми: народ не має жодного контролю над економікою, а влада обслуговує інтереси кількох сотень капіталістів, які володіють всіма багатствами країни. Тому не треба повторювати чужі помилки. Потрібно визначитися, як ми хочемо жити, які цінності стануть основою нашого суспільства, які цілі поставити перед країною.

Якщо ми хочемо жити у справедливому суспільстві, необхідно цікавитися життям держави. І не допускати до влади знахабнілих і зажерливих олігархів, які думають лише про власну наживу.

Велика депресія 1930-х років у США виникла саме через безконтрольну діяльність монопольних корпорацій, а вивела країну з кризи держава. Саме американський народ на чолі з президентом Франкліном Рузвельтом здійснив модернізацію економіки країни. Тому українцям час зрозуміти, що лише єдина у своїй меті держава здатна втілювати в життя масштабні національні проекти і вирішувати державні проблеми.

Сам режисер Майкл Мур, говорячи про пригноблення і експлуатацію людини в капіталістичному суспільстві, висуває дуже прогресивний тезу: "Зараз ХХІ століття, і можна створити суспільну систему, яка відповідатиме духу часу...". Такою системою цілком може бути держава, заснована на принципах справедливості й служіння людям, адже саме Людина – основа будь-якої держави, її найбільша сила.

Автор: Олег ГИРІН
Обговорити на форумі