друкувати


Головні Інтернет-події початку XXI століття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-20 03:55:09
Організатори веб-премії Webby Awards назвали десять подій, які, на думку експертів, найбільше вплинули на розвиток Інтернету протягом перших десяти років XXI сторіччя. Протягом 2000-2009 років в Інтернеті з'явилися соціальні мережі, контекстна реклама і пройшла "революція он-лайн відео".

Перші прориви в області мережевого бізнесу були здійснені в 2000 році: відкриває список легендарний сайт оголошень Craigslist (Каліфорнія, США). Тоді ж з'явилася система контекстної реклами Google AdWords.

З найважливіших подій 2001 року фахівці виділили запуск народної он-лайн енциклопедії Wikipedia і закриття піонерської файлообмінної мережі Napster.

2002 і 2003 роки пройшли відносно спокійно, а 2004 рік ознаменувався виходом на біржу пошукової компанії Google.

У 2006 році розпочалася "революція он-лайн відео", це час розквіту YouTube. Тоді ж з'явилися такі популярні нині соціальні мережі, як Facebook і Twitter, які збирають сотні мільйонів користувачів.

29 червня 2007 року дебютував комунікатор iPhone компанії Apple.

Знаковою подією 2008 року укладачі рейтингу назвали вибори президента США, під час якої політична агітація охопила соціальні мережі та відеосервери.

Нарешті, у 2009 році невдала революція в Ірані політизувала мережу Twitter, яка стала на деякий час чи не єдиним джерелом інформації про події в Тегерані, де проходили численні протести проти фальсифікації президентських виборів. Іранська опозиція координували свої виступи за допомогою Twitter і Facebook. Згодом влада країни створила спеціальну Інтернет-поліцію, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі