друкувати


До 20-річчя Конвенції ООН: Діти — передусім

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-20 10:18:27
Конвенція про права дитини (прийнята резолюцією 44/25 Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1989 року) — це угода між країнами, в якій записано, як уряд кожної країни має дбати про дітей. Цей особливий документ був ратифікований 193 країнами світу. 24 серпня 1991-го Україна проголосила свою незалежність, а вже 27 вересня "Конвенція про права дитини" набула чинності в Україні.

Це найдосконаліший міжнародний документ, що захищає права дітей. Згідно зі Статутом ООН, визнання властивої людині гідності, рівних і невід’ємних прав усіх членів суспільства є основою забезпечення свободи, справедливості і миру на землі; що дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові і розуміння.

Держави-учасники Конвенції вважають, що дитина має бути повністю підготовлена до самостійного життя в суспільстві та виховання в дусі ідеалів, проголошених у Статуті Організації Об’єднаних Націй і особливо в дусі миру, гідності, терпимості, свободи, рівності і солідарності; визначають, що у всіх країнах є діти, які живуть у виключно тяжких умовах, і що такі діти потребують особливої уваги, враховують належним чином важливість традицій і культурних цінностей кожного народу для захисту і гармонійного розвитку дитини.

Беручи на себе зобов’язання досягти такої мети, світові лідери погодилися керувати принципом "діти — передусім за все", який означає, що потреби дітей під час економічного піднесення і в часи скрути, як на внутрішньодержавному, так і на міжнародному рівнях, а також у сім’ї, повинні задовольнятися в першу чергу.

Усі ми повинні створити світ, сприятливий для дітей; світ, у якому кожна дитина почуватиметься захищеною, де її думка буде поважатися, де немає місця насильству, жорстокості, бідності і хворобам.

Автор: Роман ЯКУБІВ, спеціаліст І категорії міськрайонного управління юстиції
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі