друкувати


Шукачів роботи стає менше. А чи вони не реєструються?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-19 05:14:55
Безробітних українців стає менше. Від початку року їхня кількість скоротилася на понад 40%. Принаймні, про це рапортують урядовці. Як ситуацію на ринку праці оцінюють громадяни і яку тенденцію прогнозують експерти?

Киянин Леонід за фахом інженер хімічної промисловості. Він втратив роботу рік тому, у пік кризи. Знайти нову роботу за фахом йому довго не вдавалося. Тож, спочатку довелося працювати менеджером у туристичній фірмі, а потім продавцем у супермаркеті. І лише чотири місяці тому Леонід знайшов роботу інженера технолога. До того ж не сам, а за протекцією.

"Більш-менш нормальну роботу за фахом я знайшов лише через знайомого. Мене просто відрекомендували, я пройшов співбесіду. Я не знаю, чи без цього я знайшов би нормальну роботу, яка була б за фахом, яка була б цікавою мені, і яка хоч би якось належно оплачувалася", – розповідає Леонід.

Сьогодні Леонід отримує менше, ніж до початку кризи. Проте каже, що задоволений, оскільки на нинішній роботі обіцяють підвищити зарплату.

Між тим, урядовці заявляють про покращення ситуації на ринку праці. За словами міністра праці та соціальної політики Людмили Денисової, за 10 місяців цього року кількість зареєстрованих безробітних в Україні скоротилася на 40%.

"Найвища цифра щодо незайнятих громадянах була на 1 лютого – 930 тисяч. Зараз незайняте населення становить 534 тисячі. Це менше, ніж за всі роки, починаючи з 1998 року. Кількість незайнятого населення зменшилася на 40%. Запрацювала авіаційна промисловість, металургійна", – заявила міністр.

Утім, експерти зауважують, що говорити про суттєве поліпшення ситуації на ринку праці поки що не доводиться. У статистиці, якою сьогодні оперує уряд, йдеться про тих, хто офіційно зареєстрований у центрі зайнятості, а є й такі, хто просто не стоїть на обліку, зазначає економіст Ільдар Газізулін.

"В Україні є дві статистики безробіття. Якщо подивитися на офіційну статистику безробіття, то там дійсно з початку року було 2,4% безробітних, тепер – 2%. Їх стає менше. Якщо ж подивитися на статистику Міжнародної організації праці, то там дані такі: за перший квартал 9,5%, за другий – 9,1%. Це безробіття серед людей віком від 18 до 70 років. Про суттєве поліпшення ситуацію, думаю, говорити зарано", – говорить експерт.

Ситуація на українському ринку праці напряму залежатиме від ситуації в економіці, відзначають експерти. І, ймовірно, що рівень безробіття 9-10% зберігатиметься протягом найближчих двох років, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі