друкувати


19 листопада: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-19 02:54:04
Народження Ломоносова, перепоховання Стуса і оголошення Лукашенка персоною нонграта. В Україні День скловиробника і День працівників гідрометеорологічної служби. Сьогодні Всесвітній день привітань. Монако відзначає День князя.

Пуерто-Ріко – День відкриття. Росія – День ракетних військ і артилерії. А ще цього дня у 1988 році від передозування ліків померла спадкоємиця судновласника Аристотеля Онассіса Крістіна, після чого її 3-річна дочка Афіна Онассіс стала найбільш юною мільярдеркою у світі.

19 років тому, 19 листопада 1989 року, у Києві були перепоховані загиблі в радянських таборах Юрій Литвин, Олекс Тихий і Василь Стус. По суті, Cтус сам собі "зіпсував" біографію в кращих традиціях шукачів справедливості. Всього два роки пробувши аспірантом кафедри Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка у Києві, Стус був відрахований "за систематичне порушення" і т.д., а насправді за маленьку акцію протесту, влаштовану нимм в кінотеатрі "Україна" під час сеансу. Він просто встав і запропонував всім по-громадянськи протестувати проти репресій, що почалися тоді в середовищі інтелігенції. З цієї миті його життя покотилося під уклін. Починаючи з фатального 1965, Василь Стус перебивається випадковим заробітчанством, регулярно "потрапляючи під скорочення" і звільняючись "за власним бажанням". Він більше не надрукує на волі жодного рядка своїх віршів, за винятком пари перекладів під псевдонімами. У 1972 році його арештовують і, за розпливчатою статтею "український націоналізм", відправляють до Мордовії, а

після на Колиму. Через сім років поет ненадовго повертається до Києва і незабаром його знову позбавляють свободи, тільки цього разу на цілі п'ятнадцять років. В спецтаборі для політичних ув'язнених на Уралі Василь Стус бореться за ім'я людини. Йому вдається переправити на свободу свої вірші, які незабаром вийдуть за кордоном і будуть перекладені багатьма мовами світу. Табірне начальство робить регулярні спроби зламати його волю і гідність і так само регулярно зустрічає неабияку відсіч. В камері Стус починає вивчати кілька іноземних мов, багато читає і займається перекладами. Після чергової зухвалої витівки з боку табірного начальства він відмовляється від побачень з дружиною і сином, а незабаром, на знак протесту, оголошує голодовку, яка закінчилася загостренням виразки шлунку і смертю поета 4 вересня 1985 року. Його поховали в безіменній могилі на табірному кладовищі, а в 1989 році прах Василя Стуса був перевезений до Києва.

Православні: Олександра, Варлаам, Герман, Єфросинія, Клавдія, Лука, Мотря, Павло.

Католицькі: Іполит, Соломія, Северин, Ельжбета.

Цього дня:

1493 Колумб відкрив Пуерто-Ріко.

1938 Затверджено автономію Словаччини і Прикарпатської Русі.

1978 В Джонстауні (Гайана) наклали на себе руки понад 900 послідовників американця Джима Джонса - керівника культу "Народний храм". Це наймасовіше релігійне самогубство в XX столітті.

2001 В Сінгапурі відкрив свою роботу Всесвітній туалетний саміт. Більше 500 делегатів протягом трьох днів розглядали проблему "глобального туалету". Вони обговорювали дизайн і планування туалетів, заслуховували доповіді про туалетний папір і унітази і знайомилися з новинками у цій сфері. Запланована екскурсія в три передові туалети Сінгапура, у тому числі знаменитий "туалет-сад, де навколо унітазу мальовничо виростають різні квіти і рослини в оточенні саду каміння, що, на думку проектувальників, створює додатковий комфорт для відвідувачів. Планується, що такі зустрічі будуть влаштовуватися що два роки в різних країнах.

2002 Перший на Африканському континенті пам'ятник великому російському поету Олександру Пушкіну відкрито в столиці Ефіопії Аддіс-Абебі. Бронзовий бюст роботи скульптора Бєлашова - дар уряду Москви – був встановлений в одному з центральних районів міста.

2002 Всі країни Євросоюзу за винятком Португалії ухвалили рішення заборонити в'їзд на свою територію президента Білорусі Олександра Лукашенка і ще семи білоруських міністрів. Таке рішення було ухвалене на зустрічі міністрів закордонних справ.

19 листопада народилися:

1711 Михайло Васильович Ломоносов (1711-15.4.1765), вчений, поет, просвітитель.

1805 Фердинанд Де Лессепс (1805-7.12.1894), французький дипломат, інженер, автор проекту і керівник будівництва Суецького каналу.

1921 Еміль Веніамінович Брагинський (1921-26.5.1998), драматург, кіносценарист ("Бережися автомобіля", "Іронія долі").

1938 Тед Тернер, голова CNN і організатор Ігор Доброї Волі.

1942 Келвін Кляйн, американський законодавець моди.

1961 Мег Район, американська кіноактриса ("Несплячі в Сієтлі", "Французький поцілунок").

1962 Джоді Фостер, американська кіноактриса, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі