друкувати


Експерти: Ні уряд Росії, ні Газпром не підуть на поступки в газовому питанні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-19 02:08:48
Президент України Віктор Ющенко звернувся з відкритим листом до Дмитра Медведєва. Український лідер пропонує вирішити ряд проблем, щоб домогтися "взаємовигідної співпраці в газовій сфері". Для цього, вважає Ющенко, потрібно внести декілька змін в газові контракти двох країн. Експерти кажуть, що Газпром навряд чи піде на які б то не було поступки, інакше доведеться "передомовлятися" з усією Європою.

Президент України Віктор Ющенко звернувся з відкритим листом до президента Росії Дмитра Медведєва, пропонуючи вирішити ряд проблем "з метою встановлення взаємовигідного співробітництва в газовій сфері". Текст листа розміщений на офіційному сайті українського лідера, повідомляє Взгляд.

За державу образливо

Ющенко, як завжди, критично оцінює газові угоди між двома країнами, підписані 19 січня цього року, нагадуючи при цьому, що українська сторона пунктуально платить за газ, отриманий для споживачів України.

"В опалювальному сезоні 2009-2010 років компанія "Нафтогаз" належним чином забезпечить транзит російського газу європейським споживачам". Нижче наводяться технічні, ресурсні та кадрові передумови транзиту блакитного палива через територію України в Європу.

Однак виконання українською стороною її зобов'язань Ющенко називає "занадто обтяжливим", вважаючи, що у цьому винні неринкові принципи, закладені в газових контрактах. Зокрема, Ющенко боїться, що Росія почне застосовувати щодо України штрафні санкції, "розміри яких можуть перевищити вартість купленого газу".

"Неринкові принципи при визначенні фінансово-економічних параметрів співробітництва зумовили дефіцит бюджету Нафтогазу у цьому році на суму понад 4 млрд доларів", - стверджує президент України.

Ющенко пропонує негайно внести зміни в окремі положення контрактів, погрожуючи, що інакше навесні наступного року Нафтогаз "не зможе забезпечувати підготовку до наступного опалювального сезону". Тоді розпочнеться "формування потенційної загрози для надійності поставок газу в Україну і його транзиту до європейських країн", пише Ющенко.

Розклав по поличках

Український лідер пропонує, по-перше, в контракті купівлі-продажу газу: удосконалити формулу розрахунку ціни газу для України. А саме - встановити економічно обґрунтовану базову ціну і параметри енергоносіїв заміщення; визначити реальний для України граничний обсяг відбору російського природного газу за принципом "бери або плати" (наприклад, до 30 млрд кубометрів на рік), з огляду на технічні можливості ГТС щодо поставок і транзиту протягом року.

Крім того, Ющенко пропонує в контракті про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України: удосконалити формулу розрахунку транзитної ставки, зокрема визначити економічно обґрунтовану базову ставку та інфляційні параметри; встановити мінімум обсягів транзиту газу з оплатою за принципом "качай або плати" (наприклад, 100 млрд кубометрів на рік).

Президент України також наполягає, щоб в обох контрактах були передбачені симетричні умови відповідальності сторін за ризики, а також симетричні економічно обґрунтовані штрафні санкції до обох сторін, які б стимулювали без порушень виконання умов контрактів.

Четверта пропозиція Ющенка звучить так: доповнити діючі контракти від 19 січня 2009 додатком про незастосування в 2009 році штрафних санкцій за недобір українською стороною законтрактованих обсягів російського природного газу.

Тимошенко не бачить проблеми

Цікаво, що буквально напередодні прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила агентству УНІАН, що необхідності вносити які б то не було зміни в українсько-російські газові контракти немає.

Крім того, напередодні засідання Міжурядової українсько-російської комісії з економічного співробітництва (відбудеться сьогодні) Тимошенко також зазначила, що між Україною і Росією "немає проблемних питань у газовій сфері".

У нас на 10 років врегульовані всі питання, починаючи від ціноутворення і закінчуючи всіма аспектами співробітництва з транзиту. Крім того, у нас врегульовані всі відносини за розрахунками", - підкреслила прем'єр.

Російський Газпром і НАК "Нафтогаз України" підписали нові довгострокові розподільні контракти на транзит російського газу до Європи через Україну і постачання газу українським споживачам 19 січня. Контракти, термін дії яких закінчується лише в 2019 році, не передбачають посередників між компаніями.

Контракт на транзит передбачає збереження в 2009 році пільгової транзитної ставки 1,7 долара за транспортування 1000 кубометрів на 100 кілометрів. З 1 січня 2010 року ставка транзиту стане ринковою і буде розраховуватися за загальноприйнятою європейською формулою. За даними Тимошенко, вона виросте приблизно в два рази.

Відповідно до контракту на постачання газу до України ціна на газ розрахована за європейською формулою ціни з понижувальним коефіцієнтом 0,8 (базова ціна - 450 доларів за 1000 кубометрів). Ціна змінюється за формулою щоквартально. З 1 січня 2010 року Газпром буде продавати газ Україні вже за ринковою європейською ціною без знижок.

У вересні Тимошенко заявила, що досягла домовленості з російською стороною про те, що Нафтогаз буде оплачувати тільки фактично спожитий обсяг газу. Зокрема, на 2010 рік прогнозується імпорт 27 млрд кубометрів блакитного палива.

Ющенко десь правий

Тим часом економісти вважають, що пропозиції Ющенка щодо зміни газових контрактів цілком адекватні. "Як не дивно, в даному випадку президент України пропонує цілком виразні і справедливі зміни в договір з Газпромом", - сказав газеті ВЗГЛЯД аналітик ФГ "Калита-Фінанс" Олексій В'язовський.

За його словами, принцип "бери або плати" дійсно є дискримінаційним і неринковим, а в транзитну ставку цілком можна ввести інфляційний коефіцієнт. "Очевидно і те, що якщо російська сторона не хоче банкрутства "Нафтогазу", то варто піти назустріч в питанні зі штрафними санкціями", - зазначив В'язовський.

Як пояснив газеті ВЗГЛЯД головний аналітик ІК "Велес Капітал" Дмитро Лютягін, обсяг штрафних санкцій, які російська сторона може виставити, а українська пропонує пробачити, при недоборі газу в 7 млрд кубометрів і при середніх цінах у 225 доларів за 1000 кубометрів газу складе до 1,5 млрд доларів. Втім, російський прем'єр Володимир Путін вже пообіцяв, що РФ не буде виставляти претензії за недобір.

"Думаю, що принцип "качай-плати" для транспортних контрактів непридатний, по інших пунктах Газпром також не піде на поступки, інакше доведеться переписувати контракти із західними країнами, які функціонують за такими ж принципами. При цьому вартість транзиту буде зростати", - сказав Лютягін.

В'язовський також сумнівається, що напередодні українських виборів і з урахуванням вкрай політизованих взаємин між двома президентами Росія погодиться задовольнити побажання Ющенка. "Цілком можливо, що в січні, після виборів, домовлятися про вартість газу і ставки транзиту доведеться вже з новим президентом України", - резюмував В'язовський.

Обговорити на форумі