друкувати


Політикам потрібно припинити спекуляції довкола ринкового збору

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-19 12:28:59
"Будь-які заяви політиків про ліквідацію ринкового збору є лише виборчою технологією. Таким чином вони намагаються заручитися підтримкою підприємців, які працюють на ринках. Потрібно припинити спекуляції довкола ринкового збору і дати спокійно працювати як підприємцям, так і місцевій владі", - наголошує член Президії Єдиного Центру Людмила Денисюк.

Політик зазначає, що Прем’єр-міністр замовчує те, що у Верховній Раді вже пройшов перше читання урядовий законопроект "Про місцеві податки і збори". Ним, зокрема, передбачається скасувати ринковий збір та замінити його ринковим податком, що передбачає плату не за торгове місце, а за кожен метр земельної площі за ставкою у 20-200 разів більшою, ніж нинішня ставка ринкового збору, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

Л. Денисюк вважає, що таке непомірне податкове навантаження призведе до безробіття значної кількості підприємців, для яких торгівля на ринку є єдиною можливістю прогодувати свої сім’ї.

На її думку, не варто забувати й того, що серед усіх місцевих податків та зборів ринковий збір є найбільшим за обсягом серед надходжень до місцевих бюджетів. Так, у Рівному він складає 84% надходжень, а у Чернівцях у 2009 році питома вага ринкового збору в структурі місцевих податків і зборів становить майже 96%.

Член Президії Єдиного Центру переконана, що заявляючи про скасування ринкового збору, уряд мусить визнати, що це призведе до збільшення субсидій з державного бюджету до місцевих. А грошей там немає навіть на найнагальніші потреби.

Тому Єдиний Центр закликає не створювати паніки в рядах представників місцевого самоврядування та ринкових підприємців. До питання зміни податків і зборів треба підходити керуючись холодною логікою господарника, а не використовувати цю тему як політичний піар.

Обговорити на форумі