друкувати


Прогноз США: Газовій війні бути

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-18 05:11:45
США рекомендують Євросоюзу готуватися до нової газової кризи: на думку американських експертів, цієї зими Росія знову залишить порожніми газопроводи. Угорщина вже закільцьовує свою газотранспортну систему, щоб на випадок припинення постачань із РФ країна не відчувала дефіциту газу, а Чехія робить ставку на розвиток атомної енергетики.

Про те, що Європу чекає чергова газова криза, заявив на четвертому енергетичному форумі у Будапешті екс-прем'єр Чехії Мірек Тополанек. "Ми отримали попередження від фахівців США, що криза повториться: Росія може залишити трубопроводи порожніми, - заявив він. - І ми не повинні винити у цьому Росію, а, як правильно радять американські експерти, ЄС просто має зробити вибір між ОПЕК і Росією".

Американці були на форумі чи не найпомітнішими учасниками, зазначає видання.

Експерт вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) Кейт Сміт вважає, що причина майбутніх проблем – у вкрай заплутаній схемі поставок газу до Європи. "Якщо невідомі власники половини компаній, що торгують у ЄС газом, то ситуація не може бути прозорою", - пояснив він.

Цю точку зору розділяє і Мірек Тополанек. "Росія, отримуючи гроші від продажу нафти і газу, інвестує їх у купівлю інших фірм у світі, але при цьому не дотримується ні правил прозорості постачань, ні інших норм, прийнятих у ЄС", - заявив він.

Турботу про європейців готова взяти на себе американська сторона. Спецпредставник США з енергетичних питань у Євразії Ричард Морнінгстар повідомив, що минулого тижня у Вашингтоні створено комітет, який займатиметься виробленням енергополітики і регулюванням кризових ситуацій між ЄС з Росією. Він же визначатиме, які операції з РФ мають вважатися законними.

Фактично йдеться про повноцінну участь Вашингтона у процесі формування позиції Євросоюзу з питань енергодіалогу з Росією, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі