друкувати


Україна розділилася на дві держави: політики і люди

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-18 12:36:53
Ситуація епідемії ще раз підтвердила, що українська влада у випадку серйозної загрози скоріше розбіжиться ніж об’єднається на захист людей, наголошує політолог Володимир Цибулько.

Як відзначає політолог, перший висновок, який можна зробити за два тижні епідемії в країні - держава має дуже слабку виконавчу владу. "Адміністративний резерв, який лишився у спадщину від радянської України, ми фактично проїли. А демократичної адміністративної системи, дієвої і разом з тим не ідеологічної, так і не вдалося створити", - підкреслює він, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

Другий висновок - недостатнє фінансування вимило більшість спеціалістів, професіоналів з медичної сфери. "Проблема не лише в тому, що професіонали перейшли в приватні клініки, а і в тому, що у нас досі не завершена медична реформа, що не дає галузі розвиватися. Потрібно негайно перейти на страхову медицину", - відзначає він.

Що стосується висновків політичних, за словами Цибулька, ми отримали можливість ще раз переконатися в хибності формування парламенту через закриті списки і політичні призначення на посади. "Фактично Україна розділилася на дві держави: одна - сформована політичним істеблішментом і займається перерозподілом майна, а інша – сформована простими людьми, живе внизу життям жертвенних професіоналів. І інтереси, і спосіб реалізації своїх проектів у істеблішменту і простих людей не пересікаються", - зауважує він.

Крім цього, на погляд експерта, в ситуації стрімкого поширення небезпечного захворювання в країні кожна з гілок влади показала свою не кваліфікованість. "Від спорадичних несистемних дій втратили всі. Ця ситуація оголила всіх королів. Втратили всі. Почалася пікіровка між гілками влади, яка вкотре показала людям невміння політиків згуртуватись перед серйозною загрозою, що говорить про те, що у випадку військової агресії цей істеблішмент просто розбіжиться", - підсумовує він.

Обговорити на форумі