друкувати


Будинок, який можемо побудувати ми

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-17 03:46:48
Декілька нехитрих заходів щодо реанімації будівництва в країні могли б запустити величезну частину економіки і забезпечити сотні тисяч людей доступним житлом.

Коли ринок йшов угору, більшість з нас втратили відчуття того, що "так може бути не завжди". Є негативний вплив кризи - він збиває плани, руйнує цілі, стримує амбіції. Але є і позитив - стає веселіше. Криза змушує активізуватися. Саме під час кризи під іншим кутом починаєш дивитися на життя, стаєш мудрішим. Хто в кризі побачить тільки негатив, опустить руки, перестане боротися - може втратити все.

Будівництво в Україні скоротилося більш ніж на 80%. Виробники будматеріалів сьогодні у вкрай скрутному становищі. Розробка і впровадження антикризових рішень дозволять стимулювати розвиток галузі. Коли запрацюють будівельники, почнуть поступово активізуватися багато суміжних галузей. З'являться нові робочі місця. Поліпшиться добробут населення. Зменшиться соціальна напруга.

У процесі будівництва тільки одного будинку беруть участь близько 40 компаній з різних сфер: виробництво та продаж будівельних матеріалів, будівельно-монтажні, транспортні, ріелторські послуги і т. д. Протягом останніх років будівництво стояло на третьому місці за обсягом прямих іноземних інвестицій в Україну.

Наприклад, одним з таких рішень, що посприяє будівельному буму і нарешті запустить маховик економіки, може стати запровадження програми під умовною назвою Повернення заморожених вкладів в обмін на житло. На жаль, зараз у проблемних і не дуже проблемних банках без діла тужать сотні мільйонів гривень, які українці довірили банкірам, а тепер не можуть забрати свої заощадження назад.

Заморожені вклади населення на добровільній основі можна поміняти на житлові сертифікати, за які в подальшому будуть купуватися квадратні метри в житлі, що будується, за пільговою ціною. Схема фінансування цих проектів передбачає інтервенцію Нацбанку грошима, запланованими для рекапіталізації проблемних банків.

Гроші за цією схемою будуть направлятися на завершення недобудов та будівництво нового житла. Таким чином, ми вирішимо проблему недобудов, соціальні проблеми, уникнемо додаткової інфляції, запустимо економіку, створимо робочі місця і т. д.

Саме так будувалися сталінки і хрущовки, зроблені з економних матеріалів, з мінімальними необхідними вимогами для проживання, але за сучасними технологіями, площею від 25 до 70 кв. м, за ціною від $ 300 до $ 400 за квадратний метр. Однокімнатна квартира могла б коштувати близько $ 10 тис. Такі квартири дозволили б вирішити житлову проблему для багатьох самотніх людей, молодих сімей.

Потрібно створити державне підприємство, яке стало б єдиним замовником по всій Україні, під яке б виділялися ділянки на безкоштовній основі з підведеними комунікаціями. І цей типовий проект має узгоджуватися за спрощеною системою з метою швидкого будівництва. Враховуючи, що це був би великий державний проект, люди з довірою ставилися б до інвестування за такими цінами в це житло.

Уявіть, скільки українців змогли б вирішити своє житлове питання? Держава отримала б мільярдні інвестиції, створила б масу нових робочих місць, вирішила б важливі соціальні питання і перезапустила економіку. За сім-десять років ми б практично вирішили квартирне питання.

Інвестиції? Залучення інвестицій потрібно розпочати з роботи над репутацією. Тому слід вибудувати ефективну державну інформаційну стратегію. Розробити і запустити рекламну кампанію, що розповідає про потенціал українського ринку. Також потрібно забезпечити інвестора гарантіями повернення інвестицій, мінімізувати його ризики при вході на ринок України, максимально спростити цей вхід, підготувати прозорі та зрозумілі правила роботи на ринку.

Нам необхідно брати участь у таких провідних світових виставках з інвестицій та нерухомості, як MIPIM і MAPIC (Франція), MIPIМ ASIA (Гонконг), Expo Real (Німеччина), Barcelona Meeting Point (Іспанія), ISTANBUL REstate (Туреччина) та інших на державному рівні. На таких виставках презентують цільовим інвесторам найбільш цікаві проекти нерухомості, де інвестиційна ємність одного проекту стартує від $ 20 млн.

Є сенс організувати і в самій Україні виставки такого формату. Державі потрібно лише надати майданчик і взяти участь в організаційних питаннях, а гроші бізнес буде зацікавлений вкладати сам, для свого просування і пошуку західного інвестора. Це дуже ефективний інструмент для того, щоб цільовий інвестор не їздив країною в пошуку відповідних проектів або об'єктів для інвестицій, а отримав всю інформацію в одному місці з перших рук. Такими діями можна залучити не мільйони і навіть не сотні мільйонів, а мільярди доларів в українську економіку.

Якщо влада вживе адекватних заходів, після рецесії економіка зможе в більш короткі терміни відновитися. Адже після спаду обов'язково буде підйом. І тому в період кризи важливо максимально підготуватися до відновлення інтересу інвесторів до України. І хто першим зможе довести, що дасть максимально хороші умови для вкладень, той і виграє, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі