друкувати


Секрети доброго здоров’я: Королева імунітету — печінка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-16 10:43:36
Як уважає Борис Скачко, відомий український фітотерапевт у сьомому поколінні, автор понад двадцяти книг медичного спрямування, захиститися від свинячого грипу можна, якщо забезпечити необхідними "будматеріалами" імунну систему.

Грип, на думку фітотерапевта, протримається в Україні, як мінімум, до весни. Карантин та масковий режим певним чином заважатиме поширенню вірусу, але ж усіх людей не ізолювати, тому грип все одно передаватиметься. То що ж, кілька місяців поспіль їсти піґулки? Усі медикаментозні препарати допомагають лише короткотерміново, та й імунна система не гумова — вона не може постійно працювати у режимі повної бойової готовності. Тому, по-перше, усім треба заспокоїтися. Під час емоційного стресу наднирники виробляють стресові гормони, які знижують активність імунної системи. Щоб зміцнити імунітет, потрібен час. Для протидії вірусу важливо запустити природний механізм захисту.

Квашена капуста, смородина, лимони, обліпиха, будь-які свіжі овочі та фрукти повинні щодня бути на столі, і тоді нема потреби приймати вітамін С додатково.

Для успішної боротьби з грипом треба насамперед очистити та активізувати діяльність печінки. Печінка — головний очищувач крові, а при потраплянні вірусу саме вона є постачальником "будівельного матеріалу" для вироблення імунною системою антитіл. Дуже важливо налагодити правильне харчування — зокрема, забезпечити достатнє надходження вітаміну А. Він є у наших сезонних овочах — моркві та гарбузі. Багато вітаміну А є у буряці, тому наш український борщ з часником — прекрасний природній засіб посилення імунітету.

Замість олів’є варто робити вінегрет. Щодо гарбуза, то його можна запікати з цукром, додавати у каші та перші страви, використовувати у салатах.

Ще одним джерелом вітаміну А є обліпихова та шипшинова олії. Їх додають по 15—20 крапель до їжі тричі на день. А для поліпшення роботи печінки можна вживати насіння розторопші — це відомий гепатопротектор.

Харчування має бути таким, щоб мінімізувати гнилісті процеси у кишківнику. Головне — зрозуміти, що імунітет людини залежить від того, що і як вона їсть.

Цибуля та часник не дозволяють вірусу розмножуватися. В основі першочергових дій, з яких треба почати лікування, — зв’язування та виведення токсинів. А для цього треба забезпечити максимальну циркуляцію рідини. Звичайна вода, чаї для цього не підійдуть. Свіжовичавлені соки, компоти, узвари, морси — ось найкращі напої. Вони мають високий темп руху в організмі, прискорюють кровообіг та нормалізують кислотно-лужний баланс організму.

Потогінні чаї з малини, калини містять саліцилову кислоту, яка, потрапляючи у кров, порушує нирковий кровообіг, зменшуючи тиск у нирках, а тому рідина виводиться не через нирки, а через шкіру. Якщо через нирки токсини виводяться "раз і назавжди", то при потінні вони залишаються на шкірі, а потім знову всмоктуються.

При підвищенні температури тіла до 38—39 градусів фітотерапевт не радить поспішати з вживанням жарознижувальних засобів, саме таким чином організм бореться з вірусом. Підвищена температура тіла задіює кістковий мозок та стимулює вироблення інтерферону. Якщо є гарячка, треба вживати якомога більше рідини. Здорова людина повинна випивати таку кількість рідини, яка дорівнює п’яти відсоткам її ваги. А при підвищеній температурі тіла на один градус треба додавати один літр. Тоді, по-перше, задіюється природний механізм охолодження тіла, а по-друге, виводяться токсини.

Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі