друкувати


Заразитися грипом можна через... гроші

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-16 10:26:25
Ми живемо у світі вірусів. Відтак є постійною мішенню для підступних атак найнебезпечнішого ворога людства. Тим паче: що шляхи поширення його — найрізноманітніші. Виявляється, заразитися грипом чи ще якоюсь смертельно небезпечною хворобою можна навіть через гроші та продукти харчування, адже віруси здатні існувати в різних умовах.

Нещодавно в Гонконзі провели цікавий експеримент: дослідили місцеву грошову одиницю жень-міньбі й виявили на її поверхні... 180 тисяч бактерій, а на окремих купюрах — майже 40 мільйонів. Серед них і кишкова паличка, і віруси гепатиту групи А та грипу, і стрептокок, і сальмонела...

Тож вірогідність заразитися через гроші досить велика. Тим паче, якщо людина не дотримується елементарних правил санітарної гігієни.

На грошах віруси існують від двох годин і до трьох діб. А іноді й більше. Приблизно стільки ж вони можуть не втрачати свою активність і на продуктах харчування, на ручках дверей, на чашках чи інших предметах побуту, з якими контактував носій. Ні, вони не розмножуватимуться, а лише "чекатимуть" нагоди для "агресії". Якщо торкнутись рукою інфікованого предмета, це не означає, що одразу захворієш — вірус має потрапити в організм. Як? Через шкіру, легені чи кишківник.

Будь-які купюри, монети не варто класти на стіл або предмети побуту загального користування. Тримайте їх у гаманці. А після кожного контакту обов’язково мити руки з милом.

"Найнебезпечнішою" валютою вважається американський долар. Адже він "прописався" скрізь, і в Африці також. Його небезпідставно вважають континентом вірусів. Кожен власник певної суми має пам’ятати, що гривні, долари чи євро це не тільки індикатор його достатку, добробуту, а й потенційна небезпека. От і все. Тобто, потримавши в руках будь-які купюри, чи то з магазину, чи то з банку, не тріть брудними пальцями очей, не витирайте носа і, боронь Боже, не кладіть до рота окраєць хліба чи ще якогось продукту.

Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі