друкувати


14 листопада: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-14 09:24:00
Народилися Принц Чарльз і Астрід Ліндгрен. Всесвітній день боротьби проти діабету. Відзначається з 1991 року в день народження Фредеріка Гранта Бантика. Йорданське Хашимітське Королівство святкує День народження короля Аль-Хуссейна Бен Талала (1935).

Цього дня в 1948 році в Букінгемському палаці народився Принц Чарльз . Він старший син королеви Єлизавети ІІ і принца Філіпа. Закінчив Кембріджський університет, де вивчав археологію і антропологію. Принц Уельський з 1958-го року. З 1970-го - член палати лордів. Протягом 5 років служив у флоті. Має звання контр-адмірала. В 1981-у році одружився на принцесі Діані. Розлучився через 15 років. Батько двох дітей.

Після розлучення з принцесою Діаною спадкоємець британського престолу довгий час був в центрі невщухаючого скандалу. В чому тільки йому не дорікали - від плейбойських замашок до загибелі колишньої дружини. У той час з придворних кіл навіть просочилася інформація, що королева вважає свого старшого сина не готовим до виконання королівських обов'язків, і що Її Величність рішуче перешкоджатиме одруженню Чарльза на розлученій Каміллі Паркер-Боулс - жінці, з якою він пов'язаний четверть століття. А 8 квітня минулого року спадкоємець престолу, принц Уельський одружився на Каміллі Паркер-Боулс.

Камілла Шенд, в заміжжі Паркер-Боулс, з'явилася на світ вісім десятків років опісля після того, як в англійському королівстві сталася інша божевільно романтична історія. Тодішній майбутній король Едуард VII палко закохався в прекрасну дівчину на ім'я Еліс Кеппел. Ця панночка стала коханням всього життя Едуарда. Саме до неї він волав на своєму смертному одрі: "Еліс! Еліс!", так що законній дружині Олександрі нічого не залишалося, як, приборкавши гординю і зневажаючи пристойністю, покликати суперницю до вмираючого чоловіка. Майже через сто років праправнук Едуарда VII, юний принц Чарльз, впав до ніг правнучки прекрасної Еліс - Камілли.

Принц Чарльз Уельський, став першим претендентом на королівський престол, який народився "порушуючи" вікової традиції, як: цього разу при королівських пологах не мав честі бути присутнім міністр внутрішніх справ країни. На народженні первістка Єлизавети цьому варварськи пікантному звичаю був покладений край. Новації, що супроводжували житіє Чарльза, на цьому, проте, не закінчилися: він став першим наслідним принцом, якого відправили навчатися в школу (до нього монарші персони навчалися вдома). Він першим отримав університетський диплом, і став першим престолонаслідником, який зважився на подружнє розлучення.

Православні: Дем’ян, Іван, Кузьма, Уляна, Федосія, Яків.

Католицькі: Андрій, Йосип, Лаврентій, Емілія.

Цього дня:

1607 Французький король Генріх IV дозволив бити за неслухняність королівських дітей (до цього за них били прислужників).

1666 Семюел Пепіс повідомив про перше переливання крові, зроблене від одного собаки іншому.

1851 У Нью-Йорку опублікований роман Германа Мелвілла "Мобі Дік" про кита-вбивцю.

1925 У Чехословаччині створена Ліга українських націоналістів.

1925 Виставка мистецтва сюрреалістів відкрита в Парижі, включала роботи Макса Ернста, Мана Рея, Джоан Міро і Пабло Пікассо.

1936 На базі Центрального бюро погоди створений Центральний інститут погоди.

1939 Верховна Рада України прийняла закон про возз'єднання Західної України з УРСР.

1944 У Києві створений Державний музей українського мистецтва.

1944 З Кавказу до Середньої Азії депортовані турки-месхетинці.

1960 Утворена ОПЕК - організація країн-експортерів нафти.

1991 У Ново-Огарево лідери семи республік СРСР підписали угоду про створення Союзу Суверенних Держав.

14 листопада народилися:

1719 Леопольд Моцард (1719-28.5.1787), австрійський скрипаль, педагог і композитор, батько Вольфганга Амадея.

1788 Михайло Петрович Лазарєв (1788-23.4.1851), адмірал, що здійснив три навколосвітні плавання і відкрив Антарктиду разом з Ф.Ф.Беллінсгаузеном.

1840 Клод Моне (1840-5.12.1926), французький живописець, основоположник імпресіонізму ("Поле маків", "Стіг сіна", "Водяні лілії").

1907 Астрід Ліндгрен (1907-28.1.2002), шведська письменниця, найпопулярніша в світі дитяча письменниця. Нею створені Карлсон, Пеппі Довга панчоха і інші літературні образи.

1912 Андрій Малишко, український поет ("Полудень століття", "Серпень душі моєї").

1924 Марина Стриженова (1924), актриса ("Овід", "Їх знали тільки в обличчя", "Капітан Немо", "Бережіть чоловіків").

1959 Дмитро Дібров, тележурналіст, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі