друкувати


Що дозволено кандидату в Президенти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-13 05:30:07
Хто платить гроші – той замовляє музику. Це правило поширюється і на кандидатів у Президенти, яких ЦВК зареєструвала уже 18. Кожен із них вніс до держбюджету 2,5 мільйона гривень. Повернуть же ці гроші тільки двом – тим, хто пройде у другий тур. Отже, на що ж мають право новоспечені кандидати у Президенти?

Згідно з законом про вибори Президента, їхні права такі:

1. Кандидатові на пост Президента України не може бути відмовлено у звільненні на період передвиборчої агітації від виконання виробничих або службових обов'язків за місцем роботи з наданням неоплачуваної відпустки.

2. Кандидат з часу своєї реєстрації до закінчення виборчого процесу не може бути звільнений з роботи за ініціативою власника підприємства або установи, а також командира військового формування (частини).

3. Кандидат без його згоди не може бути переведений на іншу роботу, направлений у відрядження, а також призваний на військову або альтернативну службу, а також навчальні чи спеціальні збори військовозобов'язаних.

4. Кандидат на пост Президента України має право на безкоштовний проїзд усіма видами пасажирського транспорту (за винятком таксі) у межах території України за рахунок коштів Держбюджету України, виділених на проведення виборів Президента України.

5. Держава забезпечує охорону кандидатів на пост Президента України під час виборчого процесу відповідно до Закону України "Про державну охорону органів державної влади і посадових осіб".

Крім того, кожен кандидат має право на участь в передвиборчих теледебатах по Першому національному, які повинні бути проведені між 19 і 22 годинами у прямому ефірі. У дебатах одночасно можуть брати участь не більше двох кандидатів. І тривати вони мають не менше години. І за все це задоволення теж заплатять із бюджету.

Також кандидатам гарантується право на агітацію. Кожен претендент на президентське крісло має право користуватися державними і комунальними засобами масової інформації за рахунок і в межах коштів бюджету, виділеного на підготовку виборів. При цьому засіб масової інформації, який надав ефірний час або площу у друкованому виданні кандидатові на пост Президента України, не може відмовити у наданні ефірного часу або друкованої площі на тих же умовах іншому кандидатові.

До речі, для кандидатів, які вийшли у другий тур, є і приємний бонус – ЦВК забезпечує їм надання ефірного часу, друкованих площ і друкування агітаційних матеріалів за рахунок бюджетних коштів у сумі п'ятнадцяти тисяч розмірів мінімальної заробітної плати на кожного претендента. До речі, у грудні мінімальна зарплата складатиме 669 гривень. А значить, ЦВК купить кожному кандидатові між першим і другим туром рекламних площ на суму 10 мільйонів 35 тисяч гривень!

Кожному кандидатові держава зобов'язується також надати ефірний час для проведення передвиборчої агітації. Теж за рахунок держбюджету. Час цей повинні надати між 19 і 22 годинами. Кожен претендент на булаву має право виголошувати свою програму не менше 30 хвилин на загальнонаціональному телеканалі і 45 хвилин на загальнонаціональному радіоканалі, а також по 30 хвилин на регіональних телеканалах і по 20 хвилин на регіональних радіоканалах у кожному із регіонів України.

Цікаво, що упродовж 20 хвилин до і після теле-, радіотрансляції передвиборчої агітаційної теле-, радіопрограми відповідного кандидата на пост Президента України забороняється у будь-якій формі коментувати або оцінювати зміст передвиборчої агітаційної програми, давати будь-яку інформацію щодо цього кандидата.

Також ЦВК за рахунок державних коштів надрукує кожному кандидатові інформаційні плакати з розрахунку по п'ять штук на кожну виборчу дільницю. Ці плакати міститимуть передвиборчі програми кандидатів на пост Президента України, подані ними у ЦВК з зазначенням прізвища, імені, по батькові, року народження, посади, місця роботи і проживання, партійності кандидата, а також фотографії кандидата. До речі, виборчих дільниць в Україні приблизно 30 тисяч. А значить, кожному кандидатові у Президенти ЦВК буде зобов'язана надрукувати понад 150 тисяч плакатів! Якщо кандидатів 18 (а це самий мінімум), то всього ЦВК надрукує 2 мільйони 700 тисяч плакатів, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі