друкувати


Європа почула послання Медведєва

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-13 03:38:44
За словами постпреда Росії в ЄС, Брюссель з цікавістю поставився до звернення Медведєва до Федеральних зборів.

Тези, викладені в посланні Дмитра Медведєва, будуть стимулювати діалог з Євросоюзом. Як заявив постпред Росії в ЄС Володимир Чижов, найбільше уваги європейських спостерігачів привернули такі теми, як модернізація країни та боротьба з корупцією. В цілому ж, за його словами, у відносинах Москви і Брюсселя немає стагнації – просто взаємодія відбувається непомітно, "без інтриги". Чижов розповів, що на майбутньому саміті РФ-ЄС сторони обговорять питання євробезпеки та енергетики, повідомляє Взгляд.

Основні тези, озвучені Дмитром Медведєвим у посланні Федеральним зборам, повинні стимулювати діалог між Росією і Європою. Таку думку висловив у п'ятницю постійний представник Росії при ЄС Володимир Чижов, що відзначив, що європейці з цікавістю поставилися до заяв російського лідера.

"Обговорення послання в даний час тільки розгортається. Упевнений, що цей процес буде продовжуватися", – заявив дипломат.

Найбільший інтерес Європи залучили дві теми: по-перше, модернізація Росії, "всіх сторін нашого життя, включаючи економіку, соціальну сферу, впровадження нових технологій", і, по-друге, боротьба з корупцією. Щодо останнього, додав Чижов, у Москви з Брюсселем вже розвивається "непоганий діалог", який йде в режимі обміну досвідом.

Торкаючись питання двосторонніх відносин у цілому, постпред наголосив, що Євросоюзу взагалі "вистачає здорового глузду" не заморожувати взаємодію з Росією. Зокрема, взаєминам не завадили серпневі події минулого року, хоча Європі не вистачило "сміливості назвати речі своїми іменами". За словами Чижова, "навіть не дивлячись на деякі різкі заяви ряду європейських лідерів, цей процес триває".

"Нам необхідно не перезавантажувати, а дозавантажувати нашу взаємодію. Ми досягли такого рівня, коли багато з того, що робиться, непомітно для ЗМІ, тому що немає інтриги, але при цьому йде важка повсякденна робота", – пояснив він, спростувавши наявність "стагнації" в російсько-європейських відносинах.

Як приклад постпред навів переговори про перспективу скасування між Росією і Європою візового режиму. За його словами, діалог йде важко, але ЄС не відмовляється від цього обговорення.

Проте намітився якийсь прогрес на переговорах з підготовки нової двосторонньої базової угоди Росія – ЄС. "Ми просуваємося. Не швидко, тому що угода досить складна, охоплює всі сфери нашої взаємодії, але, тим не менше, просування є", - розповів він.

Розкриваючи подробиці майбутнього саміту Росія – ЄС, який відбудеться 18 листопада в Стокгольмі, Чижов повідомив, що на першому місці порядку денного знаходяться "глобальні проблеми", такі як забезпечення євробезпеки, енергетики та зміни клімату.

"У міжнародний блок, який буде обговорюватися за робочим сніданком, увійде ряд актуальних проблем, зокрема, близькосхідне врегулювання, іранська ядерна програма і, звичайно ж, євробезпека з урахуванням ініціативи президента Росії з розробки нового Договору про європейську безпеку. Діалог на цю тему йде, він є зацікавленим і, природно, буде продовжений", – передає слова дипломата ІТАР-ТАРС.

Обговорити на форумі