друкувати


В чому сила часнику та цибулі?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-12 06:08:51
Часник та цибуля споконвіку були універсальними ліками для українців від усіх вірусів та бактерій. З часом фармакологами було створено настільки багато різноманітних ліків, що в аптеках просто полички вгинаються. Та коли прийшла біда і ліки не допомагають, то на згадку відразу спадають старі нехитрі бабусині рецепти, які ніколи не підводили.

Останніми тижнями часник та цибуля стали найпопулярнішими продуктами на базарах та в магазинах (про що свідчить ціна, яка зросла вдвічі). Вони займають почесне місце на столі українців. То ж в чому заключається сила часнику та цибулі?

В цибулині міститься від 3 до 14% цукрів (мальтоза, глюкоза, сахароза, фруктоза), а також вітаміни А, В, С, ефірні олії, органічні сполуки (яблучну, лимонну, тіоціанову, фітинову), флавоноїди (епіреозид, кверцетин), мінеральні солі (калій, залізо, кобальт, марганець, селен, цинк, сірка). В листках також міститься вітамін С, якого втричі більше, аніж в цибулині, та каротин. Галенові препарати цибулі стимулюють секрецію та моторику шлунково-кишкового тракту, мають антисклеротичні, фітонцидні, гіпоглікемічні, холеретичні властивості; зміцнює та сприяє росту волосся, покращує кровопостачання шкіри, лікує вугрі.

Вживається в їжу у свіжому, вареному, підсмаженому, консервованому та сушеному вигляді, використовується також як лікарський засіб. В культурі відома більш, ніж 5 тис. років. Нині виведено велика кількість сортів, які різняться за смаком та кількістю цибулинок. В Україні найпопулярнішими сортами цибулі ріпчастої є цибуля біла (сіянка, тиканка), цибуля синя, цибуля-порей та цибуля ялтинська.

Часник був відомий ще за сивої давнини. Історичні джерела доносять до нас інформацію, що єгиптяни, коли будували піраміди, активно в свій раціон включали часник.

У медицині застосовують препарати з цибулин часнику — настоянку часнику і спиртовий витяг (аллілсат), які підсилюють моторну та секреторну функції шлунково-кишкового тракту. Призначають всередину для придушення процесів гниття і бродіння в кишечнику (при атонії кишечника і колітах), а також при гіпертонії і атеросклерозі. Доведена противірусна дія часнику, зокрема, часник допомагає запобігти грипу. Передбачається імуностимулююча і протиракова дія часникових препаратів.

Смак і запах часнику обумовлені наявністю ефірного масла (0,23-0,74 %), в якій міститься алліцин і інші органічні сполуки сульфідної групи (фітонциди). Він багатий на такі мікроелементи, як: кальцій, залізо, магній, марганець, фосфор, калій, селен, цинк. Часник також містить в собі цінні вітаміни групи В та вітамін С.

А тепер детальніше про фітонциди. Від грецької мови phyt?n — рослина і лат. caedo — вбиваю, що разом означає імунна система рослини. Тобто, фітонциди – біологічно активні речовини, що утворюються рослинами, які вбивають чи пригнічують зростання і розвиток бактерій, мікроскопічних грибів, та інші форми мікроорганізмів. Характерними представниками фітонцидів є ефірні олії, що їх видобувають з рослинної сировини за допомогою промислових технологій.

Виділення ряду фітонцидів посилюється при пошкодженні рослин. Летючі фітонциди здатні надавати свою дію на відстані, наприклад фітонциди листя дуба, евкаліпта, сосни і багатьох інших. Потужність і спектр антимікробної дії фітонцидів вельми різноманітні. Фітонциди часнику, цибулі, хріну вбивають багато видів простих, бактерій і нижчих грибів в перші хвилини і навіть секунди. Фітонциди — один з чинників природного імунітету рослин. Захисна роль фітонцидів виявляється не тільки в знищенні мікроорганізмів, але і в придушенні їх розмноження.

Одним словом, їжте часник та цибулю і будете здорові!

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі