друкувати


12 листопада: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-12 03:30:25
В Україні – автокефалія і купон, в Шотландії – Лох-неське чудовисько. Азербайджан відзначає День Конституції (ухвалена в 1995 р.). Росія – День працівника Ощадбанку Росії. США – День Елізабет Кейді Стентон (річниця з дня народження (1815) американської зачинательки боротьби за жіночу рівноправність). Тайвань – День Сунь Ятсена.

Цього дня в 1918 році гетьман України П. Скоропадський узаконив автокефалію української церкви. 30 жовтня (12 листопада) 1918 р. Міністр сповідань Лотоцький виголосив на Соборі програмну промову, в якій проголосив мету нової політики по відношенню до УПЦ. Основні положення цієї промови були такі:

". ..Державна влада при моєму попереднику пішла на тимчасове і компромісне рішення: пішла на угоду з Московським Патріархом. Але ця спроба не тільки не допомогла вирішити [церковні] справи, але й ще більше їх ускладнила. У нас Церква перебуває у зв'язку з державою, - тому держава має не тільки право, але й обов'язок встановити взаємовідносини між ними.

Основний принцип державної влади полягає в тому, що в самостійній державі повинна бути і самостійна Церква. Цього вимагають інтереси і держави, і Церкви. Ніякий уряд, що розуміє свої державні обов'язки, не може погодитися на те, щоб центр церковної влади був в іншій державі. Автокефалія Української Церкви - це не тільки Церковна, але й національна необхідність. І хто це розуміє і всім серцем приймає інтереси українського народу, той приймає і автокефалію Української Церкви. І навпаки."

Незабаром ситуація кардинально змінилася. Розгром Центральних держав, на які спирався режим Скоропадського, став фактом, і гетьман був вимушений терміново міняти орієнтири. 1(14) листопада 1918 р. Павло Скоропадський прийняв "Федеральну Грамоту", яка проголошувала федерацію України з небільшовицькою Росією. Після ухвалення цієї "Грамоти" було створено русофільський уряд С.Н. Гербеля, а всі міністри-самостійники, у тому числі і А. І. Лотоцький, були відправлені у відставку.

Відставку Лотоцького архієп. Евлогій охарактеризував на Соборі так: "Ліг міністр - лягла і автокефалія. Будемо тепер спокійно займатися справами."

Православні: Анастасія, Артем, Олена, Зиновій, Марко, Стефан.

Католицькі: Рената, Віктор, Вітольд.

Цього дня:

1472 Великий князь Московський Іван III одружився із Софією Фомівною Палеолог. Державним гербом Росії став герб Візантії - двоглавий орел. Папа Римський Павло II плекав у той час надію привернути Русь до себе і в 1469 році запропонував Івану III руку Зої (Софією вона стала іменуватися в Росії) Палеолог, племінниці останнього візантійського імператора Костянтина Палеолога, убитого при взятті турками Царгорода. Але надіям Папи не судилося збутися: папський легат, що супроводжував наречену, не мав успіху в Москві, а Софію папські справи не цікавили.

1772 Крим оголошено незалежним від Османської імперії.

1898 (30 жовтня за ст. ст.) В газеті "Киянин" почала публікуватися повість О.Купріна "Олеся".

1933 Зроблено першу фотографію передбачуваного Лох-неського чудовиська.

1973 Група Quenn почала своє перше турне по Великобританії. Вони виступали як група для розігріву перед концертами Mott Hoople.

1993 В Узбекистані введена нова валюта – сом.

12 листопада народилися:

1825 Михайло Єгорович Кащенко-Захарченко (1825-27.08.1912), український математик.

1840 Огюст Роден (1840-17.11.1917), французький скульптор.

1929 Ролан Анатолійович Биков (1929-6.10.1998), актор і кінорежисер ("Я крокую по Москві", "Андрій Рубльов").

1935 Людмила Марківна Гурченко, актриса.

1954 Юрій Вікторович Кара, кінорежисер ("Завтра була війна", "Майстер і Маргарита").

1964 Наталія Негода, кіноактриса ("Маленька Віра", "Завтра була війна"), повідомляє forUm.

Обговорити на форумі