друкувати


Д.Медведєв закликав модернізувати Росію на основі демократії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-12 03:22:39
Дмитро Медведєв закликав модернізувати Росію на основі демократії та назвав основні пункти своєї стратегії.

Як відомо, пропозиції, висловлені президентом у посланні до Федеральних зборів, дуже швидко стають законами. Серед пропозицій, які Дмитро Медведєв озвучив у четвер, загальна модернізація економіки, підвищення пенсій, розвиток ринку ліків, перехід на цифрове телебачення і мобільний зв'язок четвертого покоління, будівництво атомних реакторів нового покоління, відхід з ринку неефективних підприємств і скорочення часових поясів, повідомляє Взгляд.

На відміну від свого попередника і чинного прем'єра Володимира Путіна, який зустрічався з парламентарями в Мармуровому залі Великого Кремлівського палацу, Дмитро Медведєв вибрав для читання послання Георгіївський зал парадної резиденції.

Крім депутатів Держдуми і сенаторів в Кремль прибули також міністри, голови Конституційного, Верховного та Вищого арбітражного судів, генеральний прокурор, голова Рахункової палати, керівник Центрвиборчкому, лідери основних конфесій та члени Держради.

Розповідаючи про підготовку попереднього послання, Дмитро Медведєв не приховував, що звернення лідера країни до парламенту - продукт спільної творчості експертів уряду та адміністрації президента. Але документ, який буде представлений сьогодні, має шанс побити всі рекорди за кількістю авторів. 10 вересня голова держави опублікував у газеті ВЗГЛЯД статтю "Росія, вперед!", в якій звернувся до співвітчизників з пропозицією надсилати на президентський e-mail ідеї з модернізації країни, які можуть увійти до послання. У підсумку на поштову скриньку глави держави прийшло 16 тис. листів з варіантами подальшого облаштування Росії.

"Розкажу про те, що належить зробити в самий найближчий час", - заявив Медведєв відразу після привітання. За його словами, Росія повинна знайти статус світової держави на принципово інших засадах. Нинішнє покоління росіян має "сказати своє слово" і підняти країну на новий рівень, підкреслив глава держави.

При цьому робота має бути велика: діагноз російській економіці Медведєв поставив не самий втішний. За його словами, Росія за роки, які передували кризі так і не змогла "позбавитися від принизливої сировинної залежності, а звичка жити за рахунок експорту, як і раніше гальмує інноваційний розвиток". "Конкурентоспроможність нашої продукції ганебно низька", - додав президент, підкресливши, що до цих пір престиж Росії визначається досягненнями радянського часу, які стрімко старіють морально і фізично.

"У XXI столітті нашій країні знову необхідна всебічна модернізація, і це буде перший в нашій історії досвід модернізації, заснований на цінностях та інститутах демократії, - заявив Дмитро Медведєв. - Престиж Вітчизни і національний добробут не можуть до безкінечності визначатися досягненнями минулого. Адже виробничі комплекси з видобутку нафти і газу, що забезпечують левову частку бюджетних надходжень, ядерна зброя, що гарантує нашу безпеку, промислова та комунальна інфраструктура - все це створено здебільшого ще радянськими фахівцями. Іншими словами, це створено не нами".

Зважаючи на це криза в економіці Росії виявилася більш глибокою, ніж в більшості країн. Але шукати винних потрібно не тільки зовні, потрібно визнати, що Росія сама недостатньо зробила, щоб позбутися цих проблем.

Тому, вважає президент, "неефективні підприємства" мають пройти процедуру фінансового оздоровлення або піти з ринку. "Їх захист шляхом встановлення високих торгових бар'єрів не буде тривати вічно. Розвиток виробництва відбувається лише там, де є реальна конкуренція. Російські споживачі повинні мати доступ до недорогих якісних товарів, завдання російських компаній - навчитися їх робити", - відрізав глава держави.

Примітно, що держкорпорації в нинішніх умовах Медведєв вважає безперспективними. На його думку, "корпорації, які мають визначені законом часові рамки роботи, після завершення роботи повинні бути ліквідовані, а ті, які працюють в комерційному, конкурентному середовищі, повинні бути згодом перетворені в акціонерні товариства, що контролюються державою. Надалі вони або збережуться в державному секторі, там, де нам це необхідно, або будуть реалізовані приватним інвесторам", - сказав Медведєв, додавши, що необхідно провести незалежний аудит держкорпорацій.

У загальному й цілому президент назвав п'ять стратегічних напрямів розвитку РФ. Це медицина і фармацевтика (зокрема, Медведєв зажадав збільшити частку вітчизняних лікарських препаратів на ринку), мотивація здорового способу життя, модернізація енергетики та підвищення енергоефективності (до 2014 року в РФ повинні з'явитися ядерні реактори нового покоління, крім того, необхідно покінчити з практикою спалювання попутного газу), інформаційний розвиток, а також розвиток сучасних технологій.

Переходячи до конкретних доручень, Медведєв наказав уряду протягом півроку підготувати програму по мономістах, яких у Росії кілька сотень. Якщо перспектив для їх розвитку немає, переселенню мешканців таких мономіст будуть сприяти. Крім того, уряду доручено підготувати додаткові заходи з підтримки споживчого кредитування та розширення житлового будівництва.

Наступні доручення стосувалися ветеранів та Інтернету. "Мною дано додаткове доручення передбачити кошти на забезпечення квартирами всіх ветеранів незалежно від того, коли вони подали заяву на поліпшення житлових умов", - повідомив глава держави. І пообіцяв, що протягом трьох років середній розмір пенсій збільшиться мінімум в 1,5 рази, а вже в 2010 році всі пенсіонери будуть отримувати доходи не нижче прожиткового мінімуму.

Що до Інтернету, за словами президента, "протягом п'яти років необхідно забезпечити широкосмуговий доступ в Інтернет, здійснити перехід на цифрове телебачення і мобільний зв'язок четвертого покоління".

Далі президент запропонував подумати над скороченням числа часових поясів в Росії в порівнянні з нинішніми 11, тому що це б'є по кишені росіян. "Це ж стосується доцільності переходу на літній і зимовий час. Треба порівняти всі вигоди від економії і очевидні незручності. Сподіваюся, фахівці дадуть нам об'єктивну відповідь на ці питання", - зазначив президент.

Також Медведєв доручив уряду в 2010 році впровадити нові технології в систему проведення конкурсів на спорудження об'єктів інфраструктури, у тому числі доріг. І заявив, що російських учених необхідно зацікавити в роботі на батьківщину, крім того, створити умови для залучення зарубіжних фахівців до роботи в Росії.

Обговорити на форумі