друкувати


В.Цибулько: Політика в Україні перетворилась на сімейний бізнес

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-12 01:06:35
Спроба змінити схему фінансування політичних сил була, коли Анатолій Гриценко оголосив всенародний збір коштів і нібито таким чином зібрав суму необхідну для участі у президентських виборах, відзначає політолог Володимир Цибулько.

Але на переконання експерта, цей всенародний збір – імітація реального збору коштів. Наші люди, на погляд політолога, не готові, тим більше в часи кризи, заплатити за улюбленого політика навіть 10 грн, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

"Спроба була. Але оскільки основні ресурси і фінансові і медійні зосереджені в руках олігархів, як не крути, а по суті вся українська політика більше є імітацією політики. Існують реальні конкуруючи табори, які борються за збереження того іконостасика, який склався на сьогоднішній день. Немає умов для приходу в політику нових людей і конкуренції нових ідей, оскільки не так багато вільних ресурсів", - пояснює він.

В свій час, за словами Цибулька, залучити в політику нових людей і нові ресурси допоміг Майдан, і цей політичний іконостас до певної міри забетонувався. "Після батьків в Верховну Раду приходять діти. Все перетворилось на сімейний бізнес. Справжніх народних політиків провести майже неможливо. Хіба що сьогоднішня еліта виявиться настільки недоговороздатною, що виникне новий Майдан і з’являться нові лідери.

В той же час він зазначає, що ситуацію можуть змінити місцеві вибори. "Якщо місцеві вибори змінять баланс сил в областях, через появу місцевих лідерів - нових міських голів, голів облрад, секретарів міськрад, може виникнути нова еліта і нові відносини капіталу з політикою. Навіть без зміни виборчого законодавства на місцевому рівні з’являться нові обличчя. Але у найближчий час чекати зміни лідерів на верхах навряд чи можна. Проблема у відсутності великих капіталів. При нинішньому законодавстві все одно потрібні великі фінанси для того, щоб грати. А народної політики зразка початку 90-х уже не буде", - резюмує політолог.

Обговорити на форумі