друкувати


Третина українських банків зникне через фінансову кризу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-11 05:26:43
До завершення кризи з українського ринку піде до 30% банків та інших фінустанов, вважає директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін. На його переконання, зараз неконкурентоздатні та "токсичні" фінансові активи зберігаються на ринку завдяки політиці уряду та Національного банку.

"З одного боку, це допомогло запобігти "ефекту доміно" і масовим потрясінням, а з іншого боку - збереглися ризики для банківської системи", - відзначив аналітик.

"Кількість банківських установ на українському ринку неадекватна попиту. Ринок перенасичений, при цьому нормальні пропозиції на ринку кредитування відсутні, тому ринок повинен саморегулюватися, і ліквідація неконкурентоздатних установ - абсолютно ринковий процес. Спроба запобігти цьому процесу - це лише відстрочення в ході природного відбору на банківському ринку", - наголосив він.

Що стосується відтоку коштів в гривні з депозитів, то цей процес має загальну причину зі зростанням попиту на готівковий долар, відзначив економіст.

"Населення не довіряє національній валюті і вкладає вільні кошти в найбільш стабільний для себе долар, - сказав він. - Дана тенденція продовжиться, принаймні, до кінця президентської кампанії. Спроби політичних сил зробити піар на соціальних програмах - ключовий ризик для бюджету і стабільності нацвалюти".

"Тому населення страхується від інфляції, девальвації і використовує випробуваний механізм заощаджень - перехід в іноземну валюту", - додав експерт.

Нагадаємо, за інформацією НБУ зараз у стані ліквідації перебувають 12 зі 185-ти українських банків.

Протягом 10 місяців поточного року банківська система України зазнала суттєвих втрат, сума яких становить 18,2 мільярда гривень, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі