друкувати


Тимошенко вважає, що Ющенко саботує боротьбу з епідемією грипу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-11 05:26:14
Юлія Тимошенко все активніше використовує тему грипу в політичних цілях. Прем'єр назвала президента Віктора Ющенка головним винуватцем труднощів у боротьбі з епідемією, оскільки він блокує виділення 1 млрд гривень на ці цілі. За її словами, за останні два дні число хворих різко зросло, "за кожного померлого персональну відповідальність несе президент". Ющенко ж знову говорить про необхідність помиритися з Росією і стверджує, що Тимошенко веде країну до дефолту.

У середу прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко звинуватила президента країни Віктора Ющенка в тому, що той заважає уряду боротися з епідемією грипу. "На жаль, робота припинилася з однієї банальної причини: майже вісім днів президент не підписує закон про виділення 1 млрд гривень на боротьбу з епідемією", - сказала Тимошенко на засіданні Кабміну, додавши, що це "є прямою діяльністю проти України", повідомляє Взгляд.

"І хочу сказати, що за кожну людину, яка сьогодні хворіє або помирає, персональну відповідальність несе президент", - додала прем'єр.

Як повідомляє УНІАН, вона пообіцяла вимагати від Ющенка до кінця дня підписати закон, якщо той не погодиться, "то це буде означати, що ... на цьому тлі (той готовий) призупинити президентські вибори". Говорячи про статистику захворюваності, вона зазначила, що оптимізм "повністю перекрито дворазовим збільшенням" числа хворих за понеділок і вівторок.

При цьому напередодні вона говорила про чотирикратне зниження рівня захворюваності по всіх областях країни. За інформацією МОЗ, на вечір 10 листопада епідеміологічний поріг перевищено в 13 областях і в Києві.

Проте Віктор Ющенко теж знайшов привід покритикувати прем'єра. Напередодні він заявив, що Україна в наступному році витратить на повернення зовнішніх боргів 22 млрд гривень - ця сума щорічно йде на освіту, медицину і армію. І вина тут, заявив президент, уряду, яка зробила великі зовнішні запозичення.

"До приходу уряду Тимошенко обсяг зовнішнього боргу становив до 80 млрд гривень... А в бюджет 2010 року вже закладено обсяг зовнішнього боргу країни більше 300 млрд гривень. Як віддавати ці борги, нікого в уряді не цікавить", - передають слова Ющенка "Подробности".

Він вважає, що така політика уряду переслідує одну мету - дотягнути до кінця першого кварталу 2010 року і будь-яку ціну перемогти на виборах. Також він запевнив, що переносити вибори через ситуацію з грипом не має наміру, вони відбудуться в строк - 17 січня наступного року.

Також президента здивувала ситуації з короткочасними запозиченнями уряду під свої ж цінні папери. "Вони (міністри) займають гроші на півроку майже під 30% річних. Хто і як буде віддавати гроші з такими відсотками і з нинішнім дефіцитом бюджету?" - обурився Віктор Ющенко.

За його словами, таким чином уряд "вимиває вільні гроші з внутрішнього фінансового ринку" України, які могли бути залучені бізнесом для фінансування інвестиційних проектів, і в цілому наближає країну до дефолту.

Відзначимо, що в середу Віктор Ющенко був на гарячій лінії видання "Комсомольская правда в Украине". Говорячи про виділення 1 млрд на боротьбу з епідемією, він підтвердив, що накладе вето на це рішення парламенту. "Не треба мене шантажувати. У мене є право президента, і я ним скористаюся", - сказав президент.

Крім того, він розповів, що вважає за необхідне налагоджувати відносини з Москвою, а "погіршення відносин з Росією не є провиною української сторони".

Відзначимо, що в Москві винним в погіршенні двосторонніх відносин вважають саме Ющенка, тому з ним налагоджувати відносини Кремль не має наміру. У серпні президент Росії Дмитро Медведєв направив відкрите послання Ющенка, в якому назвав політику України в роки його президентства відходом від принципів дружби і партнерства з Росією і повідомив про рішення поки не направляти на Україну нового посла.

У відповіді Ющенко заперечував тези Медведєва, але зараз його тон змінився. На думку глави держави, в національних інтересах України побудувати гарні відносини з Росією. "За роки мого президентства я не допустив жодної некоректною фрази, яка б змогла зіпсувати українсько-російські відносини", - зазначив пан Ющенко.

Він також підкреслив, що Київ не зробив жодного кроку, який би принизив російську сторону. При цьому він переконаний, що в українсько-російських відносинах "дуже важливо підбирати тональність". У той же час він відзначив, що в Росії, в тому числі в ЗМІ, "створюється психоз" і розігрується "кримська карта".

Обговорити на форумі