друкувати


Китайський наступ на польське будівництво

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-11 05:12:26
Нещодавно стало відомо, що оголошений державою тендер на будівництво двох відрізків автотраси, яка має пролягти від західного кордону до Варшави, виграли інвестори з Китаю. Це перший великий тендер, який у Польщі виграли фірми з країни, що не входить до Євросоюзу.

Компанії, що працюють на польському ринку, не вітають азійську конкуренцію. Чи польські будівельні фірми подаватимуть у Брюссель скаргу на нових дешевих інвесторів?

До початку футбольного чемпіонату Євро-2012 у Польщі має бути завершено будівництво близько двох тисяч кілометрів сучасних автотрас. Однак Польщі для здійснення цього транспортного проекту часу та грошей залишилося обмаль. Через це кільком сотням кілометрів модернізованих доріг буде надано статус не європейської траси, а нижчого класу транспортних шляхів, так званих "експресних доріг".

Тому в уряді радіють, що з появою на польському ринку будівництва доріг дешевих азійських виконавців країні вдасться до початку Євро-2012 здійснити проект модернізації транспортної інфраструктури, ще й при тому заощадити сотні мільйонів євро, бо вартість контрактів китайських фірм на 30–50 відсотків нижча від тих, що їх закладено раніше до кошторису.

Але польська Асоціація будівників асфальтових шляхів вважає, що азійські фірми порушують правила вільного ринку і, увійшовши на польський ринок, заволодіють згодом усім європейським ринком будівельних послуг.

"Як стало відомо, китайські фірми не є приватними, а залишаються державними та отримують державні субсидії. Це тому, що після завершення Олімпіади в Пекіні у них лишилися не використані сотні тисяч робітників. Нині на європейському континенті вони уперше увійшли на польський ринок будівництва автошляхів. Це хвилює нас, бо ми до цих пір сподівалися, що субсидії Євросоюзу, надані на розвиток польської дорожньої інфраструктури, дістануть країни, що входять до ЄС", – наголошує голова Асоціації будівників асфальтових шляхів Даріуш Слотвінський.

При цьому він не заперечив, що польська асоціація подаватиме у Брюссель скаргу на китайських інвесторів.

За повідомленням польського Державного агентства з питань будівництва автошляхів, китайська фірма виграла тендер на будівництво близько 40 кілометрів із 91 кілометра автомагістралі, що проляже від Лодзі до Варшави. Загалом розмір інвестиції становитиме 800 мільйонів євро.

У Польсько-китайській торговельній палаті вважають, що правила вільного ринку мають стосуватися всіх без винятку глобальних будівельних фірм, а прояви будь-якої дискримінації з боку польської держави неприпустимі.

"Треба за будь-яких обставин досягти порозуміння з китайцями. Не є їхньою провиною те, що вони кращі за інших. Це за всіма показниками: якості роботи, цін за послуги. Отож, на мою думку, побоювання стосовно появи у Польщі китайських інвесторів можна назвати "страхи на ляхи". Будівельні компанії Польщі та інших країн Євросоюзу бояться, що у змаганні з китайськими фірмами не витримають правил вільного ринку", – вважає генеральний директор Польсько-китайської торговельної палати Сильвестер Шафаж, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі