друкувати


Як не захворіти взимку в офісі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-11 04:34:39
Сучасне офісне планування open space, звичайно, має свої переваги. Але під час епідемій ГРВІ та грипу воно тьмяніє перед одним великим недоліком: не підхопити вірус у великій спільній кімнаті дуже складно. Але все-таки можливо.

Працюйте вдома. Домовтеся з роботодавцем брати частину роботи додому. "Героїв", які приходять на роботу наскрізь хворими, стане менше.

Громадяни, які ходять на роботу, незважаючи на ГРВІ! Вам буде цікаво ознайомитися з висновками вчених лондонського університетського коледжу. Вони 10 років спостерігали за 10 тисячами держслужбовців. Виявилося, що 30-40% тих, хто практично ніколи не бере лікарняний, через кілька років майже в 2 рази частіше потрапляють до лікарень із серйозними захворюваннями серця, судин, нирок.

Принесіть в офіс герань. Її листя містять летючі фітонциди, які будуть знищувати бактерій. Розтирайте листочки в руках і вдихайте запах. Взагалі чим більше зелені в офісі, тим вище імунітет і працездатність людей, впевнені вчені з університету штату Техас (США). Вони порівняли людей, що працювали в приміщеннях без рослинності і в "зелених" офісах. Виявилося, що кімнатні рослини допомагають 82% службовців почувати себе бадьорими і спокійними.

Не їжте брошняні вироби. Харчуватися піцою та плюшками під час епідемії грипу подвійно нерозумно: ви ризикуєте не тільки видужати, але й послабити імунітет. А нам треба, навпаки, його підвищити! Отже, на сніданок - обов'язково свіжовичавлений сік. Чай в офісі - з лимоном і шматочком чорного шоколаду. На перекус - яблука, апельсини, ківі, хурма, натуральний йогурт, горіхи. В обід - риба, печінка, відварна або тушкована брокколі, салат з проростків, моркви та болгарського перцю. А вдома за вечерею додавайте до страв часник і свіже лук. Мийте руки

Коли навколо кашляють і чхають, частіше мийте руки. Адже ми весь час чіпаємо дверні ручки, телефонні слухавки, які до цього хапали сопливі колеги. Причому, щоб заразитися, зовсім не обов'язково потім тягнути руки в рот - досить потерти очі або почухати ніс. Тримайте під рукою вологі серветки або флакончик антибактеріального гелю.

Полощіть горло. Якщо ви сидите під кондиціонером, кілька разів за робочий день полощіть горло. Щоб не морочити собі голову виготовленням полоскань в офісних умовах, просто тримайте в столі флакон обполіскувача для порожнини рота, в ньому міститься антисептик, цілком підходить і для полоскання горла. Підвищуйте вологість.

Епідемії грипу та ГРВІ починаються в опалювальний сезон: пересушене центральним опаленням повітря - те, що треба вірусів для прискореного розмноження. Найкраще вірус передається при низькій вологості - від 20 до 35%. При вологості понад 80% передача вірусу практично припиняється. Так що купуємо зволожувачі повітря і підвищуємо вологість в офісі, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі