друкувати


Епідемія як незапланована політтехнологія

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-11 03:43:35
Грип та карантин негативно впливають на демократичність президентської виборчої кампанії в Україні. Як вважають політологи, епідемія – політична технологія найвищого рівня, щоправда, незапланована.

Епідемію з грипом перші особи української влади, заодно і кандидати у президенти, ефективно використали на свою користь, переконані експерти, які проаналізували ситуацію на засіданні "Львівського прес-клубу реформ". Високопосадовці роблять собі "піар", використовуючи при цьому доступ до всіх медіа-ресурсів, кажуть фахівці.

Те, що спостерігається довкола епідемії – це психологічна атака, політтехнологія найвищого рівня, яка не була спланована, але активно використовується у межах виборчої кампанії, передусім стосовно західноукраїнських виборців, зауважив політолог Юрій Шведа. "Якщо такі речі вже відбуваються на початку кампанії, то говорити про спокійний, послідовний і демократичний її перебіг не можна", каже Шведа. Влада своїми діями практично на три тижні "вибила" інших кандидатів, і вже завідома поставила їх у невигідне становище, бо привілеї отримали ті, хто має доступ до медіа, пояснює експерт.

Не виключено, що зекономлені кошти кандидати використають на юристів і оскаржуватимуть виборчий процес у судах, але ефект з цього навряд чи буде, вважають експерти. Адже політики при владі вже почали активно готуватися до такого сценарію, замінюючи одних суддів іншими, каже доктор політології Анатолій Романюк. Він також переконаний, що вибори відбудуться вчасно, а розмови про запровадження надзвичайного стану – це лише політичні спекуляції.

Механізм запровадження надзвичайного стану складний і вимагає погодження всіх гілок влади, а це при нинішній політичній ситуації не можливо, пояснює Романюк. Він погоджується, що кандидати опинилися у нерівних умовах ведення кампанії, а тому є сумніви щодо адекватності виборчого процесу. Водночас, попри все розчарування у владі і політиках, виборець таки прийде і проголосує на виборах, каже соціолог Олексій Антипович. Причому, за його словами, голоси Західної і Центральної України будуть визначальними для всіх виборів, повідомляє Німецька хвиля.

Обговорити на форумі