друкувати


РФ і Україна будуть обговорювати двосторонні відносини кожного тижня

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-10 01:35:39
Українська та російська сторони домовилися щотижня обговорювати питання двосторонніх відносин, повідомив міністр закордонних справ України Петро Порошенко.

"За його словами, українська і російська сторони домовилися тижні обговорювати нагальні питання двосторонніх відносин, які потребують вирішення", - інформує про заяву міністра у вівторок прес-служба українського прем'єра.

"Ми щотижня, в режимі hot line, а не через інформагентства, не через телевізійні ефіри, а через прямий зв'язок ми будемо обговорювати наші проблеми", - запевнив міністр, повідомляє Взгляд.

Він також нагадав, що 19 листопада в Ялті відбудеться засідання комітету з питань економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії, і вже сьогодні, 10 листопада, група українських експертів почне роботу в Москві з підготовки цього засідання.

"Зараз ми відпрацьовуємо роботу економічного комітету України і Росії. Ми вже обговорили яким способом будемо знімати всі бар'єри в наших відносинах. Вже визначено дату консультацій на рівні міністрів закордонних справ наших країн. Відновлено роботу підкомісії по Чорноморському флоту, яка не працювала багато тижнів і місяців ", - сказав міністр.

Порошенка призначили міністром закордонних справ України на початку жовтня після того, як у країні близько півроку залишалося вакантним крісло міністра закордонних справ. Після свого призначення він приступив до налагодження відносин між Україною і Росією. 23 жовтня голова МЗС України відвідав Росію, де зустрівся, зокрема, з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим.

Раніше президент України Дмитро Медведєв у відкритому листі звинуватив Віктора Ющенка у відході від принципів дружби і партнерства з Росією і повідомив про рішення Москви поки не направляти до Києва нового посла. Президент РФ також нагадав, що саме з української зброї під час серпневої агресії Грузії проти Південної Осетії вбивали мирних жителів і російських миротворців. При цьому Медведєв висловив надію, що нормалізувати двосторонні відносини вдасться після приходу до влади в Україні нового керівництва.

У відповідному листі Ющенко висловив розчарування "недружнім посланням" російського колеги і відкинув звинувачення в незаконних постачаннях зброї Грузії. Крім того, на думку президента України, рішення відкласти приїзд нового російського посла в Київ "не буде сприяти конструктивному розвитку наших відносин".

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що вважає неприпустимою будь-яку паузу в розвитку співпраці між Україною і Росією і має намір робити все можливе для поглиблення взаємовигідних відносин, у першу чергу, в економічній сфері, за яку відповідає уряд.

Обговорити на форумі