друкувати


9 листопада: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-09 03:51:12
Наполеон захопив владу у Франції, а Дудаєва обрали президентом Чечні. Сьогодні в Україні День української писемності і мови. Свято відзначають 9 листопада в день вшановування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця. Ще сьогодні Всесвітній день якості. А Камбоджа святкує День відновлення незалежності (1953).

Цього дня в 1799 році Наполеон захопив владу у Франції. Криза влади в Парижі досягла свого апогею. Корумпована Директорія не здатна була забезпечити завоювання Революції. В Італії російсько-австрійські війська під командуванням О.В. Суворова ліквідовували всі надбання Наполеона і навіть виникла загроза вторгнення у Францію. В цих умовах популярний генерал, що повернувся, спираючись на вірну йому армію, розігнав представницькі органи і Директорію і проголосив режим консульства (9 листопада 1799). Згідно з новою конституцією, законодавча влада ділилася між Державною Радою, Трибунатом, Законодавчим корпусом і Сенатом, що робило її безпорадною і неповороткою. Виконавча влада, навпаки, збиралася в один кулак першого консула, тобто Бонапарта. Другий і третій консули мали лише дорадчі голоси. Конституція була схвалена народом на плебісциті (близько 3 мільйонів голосів проти 1,5 тисяч) (1800). Пізніше Наполеон провів через сенат декрет про довічність своїх повноважень (1802), а потім проголосив себе імператором французів (1804).

У момент приходу Наполеона до влади Франція була у стані війни з Австрією і Англією. Новий італійський похід Бонапарта нагадував перший. Перейшовши через Альпи, французька армія, яка несподівано з'явилася в Північній Італії з радістю зустрічалася місцевим населенням. Вирішальною стала перемога в битві при Маренго (1801). Загроза французьким кордонам була ліквідована.

Православні: Андрій, Капітоліна, Марк, Нестір.

Католицькі: Федір, Урсин.

Цього дня:

1114 Помер чернець Києво-Печерського монастиря, літописець Нестор (народ.1056), найбільший історик середньовіччя, автор 1-ї редакції "Повісті временних літ", житій князів Бориса і Гліба, Феодосія Печерського.

1882 У Єлизаветграді з п'єсою "Наталка-Полтавка" дебютував український театр Марка Кропивницького.

1932 – Наклала на себе руки дружина Сталіна Надія Аллілуєва.

1938 У Німеччині відбулися масові погроми євреїв "кришталева ніч"

1956 Президія Верховної Ради СРСР заборонила повернення колишнім бандерівцям до Західної України.

1956 На знак протесту проти вступу радянських військ до Угорщини французький філософ і письменник Же.-П. Сартр вийшов з компартії.

1962 Місто Станіслав перейменовано в Івано-Франківськ.

1989 Почалося руйнування Берлінської стіни.

1991– генерала Джохара Дудаєва обрано першим президентом Чечні

2002 Після трирічної перерви з Грозного до Москви вирушив перший пасажирський потяг.

2002 Всесвітньо відомий танцівник Михайло Баришнико, який був у Сарагосі з гастролями повідомив, що цими гастролями завершується його виконавська діяльність.

9 листопада народилися:

885 Велімір /Віктор Володимирович/ Хлєбніков (1885-28.6.1922) поет, що називав себе Головою Земної Кулі, родоначальник російського футуризму ("Дошки долі", "Діти Видри", "Ніч в окопі").

1929 Олександра Миколаївна Пахмутова, композитор, автор пісень ("Надія", "Які молоді ми були", "Старий клен", "Біловезька пуща", "Ніжність"), повідомляє forUm.

Обговорити на форумі