друкувати


Медведєв не збирається визначати з Путіним хто стане наступним

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-09 03:40:22
Президент Росії Дмитро Медведєв в інтерв'ю німецьким ЗМІ назвав причину проблем України з оплатою російського газу і пообіцяв відправити в Київ нового російського посла Михайла Зурабова. Говорячи про послання до Федеральних зборів, яке незабаром буде оголошено, Медведєв повідомив, що запропонує нові реформи для поліпшення виборчої системи. При цьому він спростував інформацію про те, що вони з Володимиром Путіним визначають, хто стане наступним президентом.

Президент Росії Дмитро Медведєв, який 9 листопада відвідає Берлін, дав з цього приводу інтерв'ю німецькому журналу Der Spiegel. Бесіда була записана 2 листопада. Мова йшла про російсько-європейські відносини, питання безпеки та економічної проблематики.

Говорячи про 20 річницю руйнування Берлінської стіни, російський лідер назвав це "позитивною подією", але додав, що відносини Росії з Європою могли б розвиватися по-іншому. "Після цього пройшло вже багато часу, частина надій, які були тоді, скажімо, у мене, у людей нашої країни, виправдалася, частина надій не виправдалися", - зазначив президент, повідомляє Взгляд.

Коментуючи ускладнення з оплатою Україною російського газу, Медведєв пов'язав проблему з виборчою кампанією в цій країні, коли "одна влада шкодить іншій в спробі отримати політичні очки".

Як зазначає РІА "Новости", прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко раніше поскаржилася російському прем'єрові Володимиру Путіну, що президент України Віктор Ющенко перешкоджає видачі грошей на оплату російського газу. Проте напередодні Тимошенко заявила, що "Нафтогаз" розрахувався з Газпромом. За її словами, Україна заплатила близько 500 млн доларів.

Що стосується відправлення на Україну російського посла Михайла Зурабова, то Медведєв запевнив, що той обов'язково приїде "в рамках дипломатичної практики".

У суботу газета "Коммерсант" з посиланням на джерела в російських владних структурах повідомила, що Зурабов з'явиться в Києві тільки після президентських виборів, які намічені на 17 січня.

Нагадаємо, г-н Зурабов був призначений послом 5 серпня. Однак 11 серпня Медведєв направив відкрите послання Віктору Ющенку, в якому назвав політику України в роки його президентства відходом від принципів дружби і партнерства з Росією і повідомив про рішення поки не направляти на Україну нового посла.

"Я вважаю, що це чесно. Це не якась закрита кулуарна дипломатія, коли ми в обличчя посміхаємося і намагаємося показати, що у нас все добре, а насправді робимо один одному дрібні гидоти", - сказав Медведєв.

Повертаючись до ситуації в Росії, Дмитро Медведєв повідомив, що в посланні до Федеральних зборів, яке буде оприлюднено в найближчі дні, він розповість про нові вдосконалення виборчої системи. Коментуючи невдоволення опозиційних парламентських партій результатами регіональних виборів 11 жовтня, президент нагадав про зустріч з партійними босами. За його словами, всі вони погодилися тоді, що результати виборів відображають розклад політичних сил.

"Лідери фракцій висловили цілий ряд пропозицій, яким чином покращити процедуру голосування. Я подумаю про це", - сказав Медведєв.

"Я б не хотів, щоб усіх нас в якийсь момент почали сприймати як старих керівників політбюро ЦК КПРС, які в однакових пальто і шапках виходили на Мавзолей, коли неможливо було зрозуміти, хто з них Леонід Ілліч, а хто Михайло Андрійович", - додав президент.

Майже при кожній розмові з закордонними журналістами Дмитро Медведєв відповідає на запитання про роботу з прем'єром Володимиром Путіним. Коментуючи висловлювання Путіна про президентські вибори 2012 року, президент Медведєв заявив: "Він сказав лише наступне: якщо на момент наступних президентських виборів Володимир Путін і Дмитро Медведєв все ще будуть привабливі для населення як політичні фігури, то в цьому випадку ми з ним сядемо і обговоримо , кому з нас іти на вибори, - з тим, щоб ми не заважали один одному". "Він не стверджував, що ми між собою визначимо, хто стане наступним президентом. Це було б смішно", - заявив Дмитро Медведєв.

Президент додав, що їх "тандем" з Путіним, "як прийнято говорити, досить злагоджено працює". "Незважаючи на всі прогнози", що ось-ось президент і прем'єр посваряться, "поки ці прогнози, як бачите, не виправдовуються", - сказав Дмитро Медведєв.

Також в інтерв'ю німецькому журналу Медведєв знову не виключив, що Росія підтримає нові санкції проти Ірану у випадку неконструктивної позиції Тегерана з ядерної проблеми. На минулих консультаціях "шістки" посередників по Ірану, що відбулися у жовтні під егідою Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), з'явився план, згідно якого Ісламська республіка повинна відправляти свій уран (до 75% запасів) на дозбагачення до Росії.

Але в Ірані не квапляться з відповіддю. Більш того, у суботу голова парламентського Комітету з національної безпеки Алаіддін Боруджерді заявив, що Тегеран не буде віддавати низькозбагачений уран за кордон для подальшого дозбагачення. За його словами, такий варіант вже неактуальний і потрібно шукати іншу формулу.

Така політика іранського керівництва навряд чи сподобається міжнародним посередникам (п'яти постійним членам Ради Безпеки ООН і Німеччини - прим. ред.). Коли стало зрозуміло, що Іран не поспішає відповідати на план МАГАТЕ, на Заході заговорили про улюблену тактику Тегерану до останнього тягнути переговори по ядерній програмі.

"Якщо буде досягнуто домовленості з програм, пов'язаних із збагаченням урану і його використанням на території Ірану в мирних цілях, то ми із задоволенням візьмемо участь у цих програмах", - сказав Дмитро Медведєв.

Обговорити на форумі