друкувати


Україна і Білорусія можуть змінити правила гри на пострадянському просторі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-07 11:57:27
Україна може заробити дуже серйозні дивіденди на колективному сценарії, за участю Білорусії, Молдови, Польщі, Литви та інших країн регіону, вважає політолог Володимир Цибулько.

"Інтереси Білорусії і України співпадають. Зокрема для Лукашенка Ющенко може стати своєрідним адвокатом на Заході. І питання не в тому, щоб послабити Росію, а в тому, щоб змінити правила гри на пострадянському просторі: будувати відносини між країнами за євросоюзівським принципом, де приймають колективні рішення, з урахуванням інтересів всіх учасників", - підкреслює він, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

Він звертає увагу на те, що до останнього часу стосунки України і Білорусії розвивались за сценарієм, в якому не останню роль відігравала Росія, а зараз українсько-білоруські відносини перешли в лінійну площину. "Це об’єднання без Росії, але не проти Росії. Хоча Москва вважає ворожими все, що відбувається без її участі, і відповідна реакція не виключена", – відзначає він.

Політолог переконаний, що ця зустріч президентів двох країн може стати початком нового етапу розвитку відносин країн пострадянського простору з Євросоюзом. "Якщо ЄС буде послідовним у сценарії "Східного партнерства", він може створити партнерській простір, на якому можливо буде вести справу з країнами без обов’язкового входження до Європейського Союзу", - додає він.

Обговорити на форумі