друкувати


Коломийця вабить море

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-06 05:25:05
Служба в армії за контрактом — річ переконлива. Іван Кіцюк із Залуча четвертий місяць несе службу за контрактом у ВМС. А оце його відпустили до Коломиї (зі збереженням зарплати) на сесію: хлопець заочно закінчує навчання в економіко-правовому коледжі на ступінь бакалавра.

Молодий чоловік мріяв бути водолазом. Довідавшись про контрактну військову службу, зголосився у військкоматі на службу у ВМС. Підписав контрактні документи на три роки і його направили до навчального центру в Севастополь.

Три місяці тривало освоєння азів військово-морської науки. Після "учебки" хлопця прийняли на посаду "трюмний" на корабель-тральщик "Черкаси".

Тральщик — корабель-поводир, він пливе попереду ескадри, убезпечуючи водний шлях. На бойовому посту — два електрики, два мотористи і трюмний. Крім інших, специфічних обов’язків, трюмний відповідає за забезпечення екіпажу питною водою.

Іван заробляє 1.200 гривень за місяць (це — "стартова" зарплата), плюс безкоштовне чотириразове добове харчування. За кожний вихід у море платять відрядні. У неділю (якщо стоять на причалі) — вихідний. Зрештою, будь-коли контрактник може відлучитися на сушу при умові відсутності нагальної роботи. Умовами контракту передбачено щорічну місячну відпустку.

Після закінчення трирічного терміну контракту, якщо хлопець підписує наступний контракт, він може навчатися безкоштовно у ВНЗ.

Іван Кіцюк планує перевестися на корабель "Славутич", він значно більший і заходить у порти європейських країн.

Автор: Артем ЖМУТ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі