друкувати


Яким банкам довіряють кандидати в президенти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-06 05:06:46
Політики, які включилися у виборчі перегони, вже активно формують свої виборчі фонди. Більшість з них вважають за краще тримати гроші в банках, підконтрольних своїм соратникам.

Юлія Тимошенко планує відкрити рахунок свого виборчого фонду в Брокбізнесбанку. Основними власниками цієї фінустанови є брати Олександр та Сергій Буряк. Перший є народним депутатом від БЮТ, друге займає посаду голови Державної податкової адміністрації. Соратники Тимошенко пояснюють вибір банку виключно прагматичними причинами.

"Банк вибирається на підставі досвіду роботи з виборчими фондами (на попередніх парламентських виборах в "Брокбізнес" було відкрито рахунок виборчого фонду БЮТ)", - пояснює нардеп від БЮТ Руслан Лук'янчук. Він нагадує, що крім збереження грошей, банк також повинен подавати спеціальну звітність і дотримуватися багатьох інших важливих для кандидата бюрократичних формальностей. Напевно, схожими причинами керувався і Віктор Янукович, відкриваючи рахунок свого виборчого фонду в ПУМБі. Як відомо, цей банк належить найбагатшій члену Партії регіонів Рінату Ахметову. Офіційно коментувати, чому був обраний саме ПУМБ, "регіонали" не захотіли.

Не забували кандидати в президенти і про держбанки. В Укрексімбанку свій рахунок відкрив чинний президент Віктор Ющенко. Ощадбанку довірився лідер компартії Петро Симоненко.

А от Арсеній Яценюк відкрив рахунок фонду в банку "Форум". Незважаючи на те що 63% цієї фінустанови належить німецькому Commerzbank, назвати вибір Арсенія Петровича зовсім безстороннім важко. Справа в тому, що великим міноритарним акціонером "Форуму" є Леонід Юрушев (опосередковано контролює 26% акцій). При цьому вже давно відомо, що Юрушев є основним спонсором передвиборної кампанії цього кандидата.

Крім Віктора Ющенка, Укрексімбанк вибрав і екс-міністр оборони Анатолій Гриценко. Його конкурентка на виборах Інна Богословська довірила касу Родовід Банку.

Кандидат у президенти, а в минулому успішний банкір Сергій Тігіпко вирішив відкрити рахунок свого виборчого фонду в "рідному" для себе фінустанові "Бізнес Стандарт". Цей банк з 2004 року входить до групи "ТАС" (підконтрольна Сергію Тігіпко).

Депутат Київської міськради і лідер громадської організації "Народна армія порятунку" Олександр Пабат довірив свої гроші банку "Хрещатик". Як відомо, молодий політик очолює фракцію ГАК, яка, в свою чергу, входить до промерської більшості в Київраді. Сам же банк частково належить Київміськадміністрації (27,3%, за даними НБУ).

У деяких політсилах інформацію про вибраний банку тримають у великому секреті. Журналістський запит до прес-служби Володимира Литвина так і залишилося без відповіді, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі