друкувати


Кому вигідна ідея військового перевороту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-06 05:00:18
У четвер два літніх військових і лідер політичної партії зажадали розпустити Раду, розігнати Кабмін, звільнити керівництво РНБО і віддати владу в руки військових. Звичайно, що ідея послати всю владу куди подалі не може не бути популярною. Однак у той же час ідея військової диктатури з Президентом Ющенком на чолі (військові чомусь дуже хочуть залишити його Президентом - вибори вони хочуть відтягнути аж до осені 2010 року) не повинна залучити багато прихильників.

Та й, правду кажучи, диктатор з Ющенка не вельми класний. З іншого боку, виникає підозра в тому, що він буде лише тимчасово-маріонетковим правителем. Чи вигідно це Ющенкові? Ну в деякій мірі так. Чи вигідно це Тимошенко? Ось тут варто задуматися. Зараз вона відстає від Януковича у рейтингах на 10%, однак її рейтинг росте швидше. Якщо гіпотетично припустити ситуацію, що Президент оголошує надзвичайни стан, вибори відтягуються до осені, а Юлія Володимирівна опиняється в опозиції - що ж, для неї це ідеальна платформа для агітації.

Переконувати себе щодо того, що хтось може кардинально змінити владу, думаю, не варто. Хоча з іншого боку, критично необхідно хоч якесь оновлення. Країні б не завадило навіть просто візуальне оновлення еліти, нехай і керованої великим капіталом. В усякому разі, народ на час би… помилився і заспокоївся. Все ж приємніше, коли особи на екрані не дратують.

Політолог Олександр Палій сьогодні помітив, що не варто звинувачувати в усьому народ. Так, за його словами, на Заході тільки 10% населення розбирається в тому, що відбувається в країні, а у нас таких цілих 20%. Ми вже писали про те, що інші політологи дотримуються протилежної думки - українці отримають ту владу, яку заслуговують. Можна тут зупинитися на секунду і припустити, що обидва твердження вірні. Багато хто розуміє, кого вони вибирають в правителі. Але все одно вибирають - собі подібних. Адже корупція у нас не тільки на рівні Кабміну і місцевої влади, корупція у нас починається зі довідки у лікаря, купленої дитині в школу, з хабарів даішникам, зі спроб заплатити за те, щоб кого-то куда-то влаштувати. І це ж не тільки згори. Можливо, якби ніхто не давав хабарі, їх би й не просили. Але ми мовчки погоджуємося з цією системою, самі складаючи її опору.

Нікому не потрібен військовий переворот, але влада своїми нерозумними діями, маніпулюванням людьми, низкою скандалів може сама привести до того, що чиюсь - не обов'язково колишнього кдбшника-сбушника Скіпальського, генерала-полковника Геннадія Кудракова і присталого до них політика Юрія Збітнєва - не найдемократичнішу ініціативу про жорстку диктатуру народ, втомлений від безладів і анархії, зустріне на "ура".

Є ще "Народний парламент", що вимагає відповідальності влади перед країною, є досить радикальні люди Тягнибока, є люди, готові перебудувати суспільство, як живий організм - це не найбільш дивні течії в країні. Коли влада себе дискредитує, існує шанс, що місце лідера займе сучасний Гітлер чи Муссоліні, і тоді можна буде говорити про те, що ми самі обрали таку владу. Але обрали-то ми її на тлі попередньої, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі