друкувати


Епідемія грипу в Україні: Кому збитки, а кому й прибутки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-06 04:57:04
Експерти вважають, що тритижневий карантин кардинально не вплине на економіку країни. А от торгівля та сфера послуг уже втрачають прибутки.

Україну вже тиждень лихоманить – грип вражає не лише здоров’я, але й гаманці українців. Нині на епідемії найбільше заробляють фармацевтичні компанії та аптеки. Аналітики оцінюють, що за останні сім днів продажі медичних засобів збільшилися мало не на 70%. Утім, про надприбутки не йдеться, стверджують аптекарі, оскільки через відсутність ліків вони не можуть повністю задовольнити попит.

Люди, які через загрозу епідемії були вимушені перерозподілити свій сімейний бюджет та більше коштів витрачати на ліки, нині в розпачі, адже через карантин на підприємствах скорочується робочий день або працівників взагалі змушують брати відпустку за власний рахунок, каже керівник Всеукраїнської професійної спілки робітників промисловості і підприємців Віктор Мітько.

"Нині представники великого бізнесу використовують будь-які зовнішні чинники, зокрема й епідемію, аби зменшувати робочий день і скорочувати зарплату, - зауважує Мітько, - оскільки вони самі нині фактично працюють "на склад", бо збут продукції призупинився, а закрити підприємство бояться. Тому економлять на робітниках, аби, з одного боку, показати свою лояльність, а з іншого –скоротити витрати. Взагалі тут проблема не в епідемії, а в системній кризі української економіки".

Утім, економіст Інституту стратегічних досліджень Дмитро Покришка переконаний, що вимушений карантин на три тижні не зачепить українську промисловість, адже виробництво там не зупиняється. А те, що на підприємствах дбають про профілактику, у їхніх же економічних інтересах. "Можливе якесь тимчасове скорочення виробництва, але в національних масштабах це не вплине на показники. Це більше стосується фізичних осіб – підприємців, самозайнятих", - зауважив Покришка.

Разом з тим, він відзначив, що суттєві збитки від карантинних заходів понесуть ті, хто працює в галузі торгівлі і сфері послуг. Зокрема через заборону на масові збори і через страх заразитися грипом у кінотеатрах майже немає відвідувачів, каже директор одного з київських кінотеатрів Вілія Бондаренко: "Нам заборонили проводити фестивалі, але планові покази ми здійснюємо. Якщо в нас до кінця тижня не буде людей, то з понеділка ми закриємося. Відвідувачів дуже мало. І ми не знаємо, як потім повертати збитки". Директор програми "Соціальна економіка" Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Борода погоджується, що повернути збитки від вимушеної перерви в роботі представникам розважального бізнесу буде важко. Утім, він не виключає, що карантин навпаки може сприяти підвищенню інтересу до кіно, театру та закладів громадського харчування.

"Що робити дітям і молоді під час карантину? Вони ж не будуть сидіти вдома всі 24 години на добу впродовж трьох тижнів. Гадаю, уже через кілька днів вони підуть у ті ж кафе й кіно. Тому, можливо, цей період принесе і певні додаткові прибутки цим закладам. Це може врівноважити негативні впливи від вимушених втрат", - підкреслив Максим Борода.

Він упевнений, що від епідемії грипу значною мірою постраждає транспортна галузь. Роздрібна торгівля предметами побуту та приладами буде менш уразливою, бо люди просто відтерміновують час покупки, поки стабілізується ситуація. Експерт прогнозує, що від напруженої епідеміологічної ситуації в країні виграє торгівля продуктами харчування. "На продукти харчування попит зростає, оскільки люди менше харчуються у громадських їдальнях, а їдять удома. Тому відповідно мають більше купувати. Якби була більш серйозна загроза епідемії, то ми б говорили про певні проблеми в туристичній галузі, однак поки там все нормально".

Директор однієї з українських туристичних фірм Ігор Захаренко погоджується, що паніка в туристів була лише перші два дні. Нині ситуація стабілізувалася і навіть неочікувано збільшилися клієнти, яких зазвичай у листопаді туроператорам бракує. "З одного боку, було багато таких, які відмовилися від поїздок, особливо в західні регіони, бо їх налякали. А з іншого – люди, які не мали наміру кудись їхати, таки поїхали, аби не бути в цій паніці. Уже зараз люди активно бронюють на Новий рік та Різдво. Тому все нормально. Паніка пройде, і людям знову захочеться кудись відволіктися", - каже Ігор Захаренко.

Він радить шукати нестандартні рішення для бізнесу в будь-яких ситуаціях, зокрема і під час карантину. Головне, переконує бізнесмен, це – оптимізм, повідомляє Німецька хвиля.

Обговорити на форумі