друкувати


Україна допомагає батькам по догляду за дітьми

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-06 03:13:44
В ході наради "Нові виклики і можливості в сфері забезпечення гендерної рівності в регіоні Європейської економічної комісії: ключові питання і відповідні засоби політики", яка проходила під егідою Організації Об’єднаних Націй в Женеві (Швейцарія), Україну було відзначено як державу, де впродовж минулих 3-4 років значно вдосконалено законодавство стосовно надання відпусток та допомоги батькам по догляду за дитиною.

Про це повідомила заступник Міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту Тетяни Кондратюк, яка брала участь у нараді на дискусії з посилення жіночого політичного лідерства в рамках Регіональної оглядової зустрічі Пекін+15. Заступник Міністра повідомила, що Україна також була відзначена ЄЕК за створення мережі координаційних рад з питань забезпечення гендерної рівності та за прийняття національного плану дій та стратегії забезпечення рівності чоловіків і жінок. Нарада була присвячена результатам роботи з подолання гендерної нерівності та актуальним проблемам втілення Пекінської платформи 1995 року і рішень 23-ї спеціальної Сесії Генеральної Асамблеї ООН, які стосуються проблем подолання гендерної нерівності в регіоні, повідомляє прес-служба Міністерства у справах сім’ї, молоді і спорту.

Головна увага наради була приділена економічним аспектам впровадження гендерної рівності. При аналізі економічної рівності чоловіків і жінок зазначалося, що безробіття в регіоні загалом переважає жіноче. При цьому Україна потрапила до числа країн, де безробіття серед чоловіків вище, ніж серед жінок. Це стосується також таких країн, як Ірландія, Румунія, РФ, країн Балтії. Водночас, однією з причин цього є те, що жінки частіше за чоловіків погоджуються на низькооплачувану роботу або на роботу, яка є нижчою за їх кваліфікацію. Зазначалося також, що жінки й далі заробляють значно менше чоловіків та частіше потерпають від неповної зайнятості. При цьому, Україну відзначено як державу, де жінки очолюють тільки 2% крупних компаній.

При цьому було заявлено про те, що низка країн регіону проводить політику, орієнтовану на гармонізацію трудової та сімейної діяльності та цілеспрямовано однаковою мірою орієнтовану і на жінок і на чоловіків, заохочуючи саме чоловіків до більшої участі в сімейному житті та догляді і вихованні дітей. Зокрема, серед таких країн були названі Греція та Литва.

Під час наради також було відзначено, що Україна поряд з Литвою, Білоруссю, Швецією, Боснією і Герцеговиною та країнами Балтії належить до держав, де у вищих навчальних закладах жінок навчається більше ніж чоловіків.

Відзначалося також, що середня тривалість життя жінок більша від тривалості чоловіків в усіх країнах Західної та Південно-Східної Європи. Однак в Україні, Росії та Білорусі розрив між тривалістю життя жінок і чоловіків найбільший і становить понад 10 років. Констатувалося, що основні причини цього – пияцтво та неправильний спосіб життя, соціально-економічні причини, зумовлені наслідками розвалу СРСР.

Поряд з такими державами, як Азербайджан, РФ, Туркменія, Молдова - Україна була названа кращою в сенсі вдосконалення законодавства протягом минулих 4-5 років з боротьби з насильством та, зокрема, протидії торгівлі людьми і насильству в родині. Як було зазначено на нараді, певну стурбованість викликає проблема ВІЛ/СНІД в усьому регіоні. Водночас Україну поряд з Нідерландами, Молдовою, РФ, Канадою було відзначено як країну, де відчутно покращилася профілактика передання вірусу від матері до дитини.

Участь в нараді взяли представники профільних міністерств та відомств держав-членів Європейської економічної комісії ООН, міжнародних та неурядових організацій, науковців тощо. За підсумками наради вироблені основні напрямки політики, які забезпечують максимальне використання можливостей чоловіків та жінок в суспільстві.

Обговорити на форумі