друкувати


Парламент повинен поновити бюджетний процес

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-06 03:10:28
"Жоден кандидат в Президенти країни, і перш за все прем’єр-міністр, не повинен робити прийняття головного економічного закону країни заручником своєї виборчої кампанії", - так прокоментував перший заступник Голови Єдиного Центру, народний депутат України Віктор Тополов висловлювання прем’єр-міністра Ю.Тимошенко про можливість неприйняття держбюджет-2010.

Віктор Тополов підкреслив, що сьогодні "бюджетний м’яч" знаходиться на полі парламенту і саме він повинен поновити бюджетний процес. Водночас політик наголосив, що проект бюджету, що поданий до парламенту, застарілий як з економічного, так і з правового боку. "Нова редакція Бюджетного кодексу, на якій базувався проект головного кошторису країни, не набрала чинності. Проект держбюджету 2010 не враховує положень нещодавно прийнятого закону про підвищення соцстандартів. І найголовніше – він розраховувався на нереальних макроекономічних показниках уряду на 2010 рік", - зазначив Віктор Тополов, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

Народний депутат звернув увагу на те, що в урядовому проекті бюджету закладено нереальний, на думку більшості економістів, валютний курс (7,5 грн за долар). "Показник інфляції в 9,7%, коли одне з авторитетних міжнародних рейтингових агентств говорить про 15%, є явно заниженим та необґрунтованим. Зростання доходів на 20% закладене в проект бюджету, засновується на прогнозах швидкого зростання економіки України в 2010 році, це при тому, що наповнення цьогорічного бюджету відбувається шляхом постійного збільшення зовнішнього фінансування, рекордними внутрішніми запозиченнями та збиранням податків наперед", - зазначив Віктор Тополов.

Враховуючи вищезазначене, політик висловив переконання, що парламент повинен не зволікати з розглядом проекту бюджету на 2010 р. та якнайшвидше повернути його на доопрацювання уряду. "Країна потребує прийняття адекватного державного бюджету на 2010 рік у визначені законом терміни. І жодні заяви політиків не можуть служити виправданням для того, щоб країна увійшла в наступний рік без державного бюджету", - підкреслив перший заступник Голови Єдиного Центру.

Обговорити на форумі