друкувати


Чи може Україна піти "Новим курсом"?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-05 05:42:05
Сьогодні ми багато говоримо про те, як вийти з кризи… Тим часом, історія підказує унікальний досвід, частина якого й сьогодні могла би послугувати основою для відродження економіки України. Згадаймо, як подолав Велику депресію в США Франклін Делано Рузвельт. Це йому належать знамениті слова: "Якщо я виявлюся поганим президентом, очевидно, я буду останнім президентом", які він виголосив перед офіційним вступом на президентську посаду в березні 1933 року.

Швидкі й рішучі дії команда Рузвельта розпочала одразу в трьох напрямках: відхід від ідеології саморегулюючого (вільного) ринку і перехід до планування капіталістичної економіки, забезпечення соціальних гарантій і створення робочих місць, політика добросусідства в міжнародній сфері.

Запрацювала програма "Новий курс", що охоплювала всі найважливіші сфери економічних і соціальних відносин. У фінансовій сфері було прийнято закон про банки, згідно з яким федеральна (державна) резервна система надавала їм позики, заборонявся вивіз золота за кордон і було розроблено механізм повернення вкладів, який змусив американців заспокоїтися й знову понести гроші в банки.

Розпочала свою дію програма підтримки реального сектору – в першу чергу промисловості та сільського господарства. Промисловці, об'єднавшись із урядом, запровадили в кожній галузі кодекси чесної конкуренції, які визначали квоти продукції, що випускалася, розподіл ринків збуту, ціни, умови кредиту, рівень зарплати та тривалість робочого тижня. Закон також передбачав держзамовлення – на будівництво доріг, мостів, аеропортів, розвиток ВПК. До речі, Ф.Рузвельт говорив, що вкладання коштів у ВПК – один з найефективніших шляхів виведення країни з економічної кризи.

Фермери отримали кредити і чітку держполітику подальшого розвитку. Безробітні американці, яких на той момент нараховувалося 17 мільйонів, масово залучалися до громадських робіт і отримували за це безкоштовне харчування, житло, спецодяг і мінімальну зарплату.

Країна почала оживати. Переказувати подальшу долю Америки немає сенсу.

Безумовно, за наступні 80 років у світі багато що змінилося. Але відродження промисловості та сільського господарства, подолання безробіття і боротьба з корупцією – це те, з чого було би варто починати свою роботу новому президентові. Якщо уявити, що сьогодні серед кандидатів на посаду президента України опинився Ф.Рузвельт, якому за життя часто закидати симпатію до соціалістичних ідей, серед декларованих ним першочергових кроків майже напевне виявилися би пенсійна реформа, повернення держзамовлення на молодих фахівців і безкоштовне медичне обслуговування. Зрештою, дієве економічне співробітництво з країнами-сусідами, що мають подібні до українських проблеми...

І коли ми дійсно захочемо розвитку й процвітання для країни, нашим національним лідером стане людина, здатна запропонувати Україні свій новий курс і витягнути економіку нашої країни з кризи. Іншого шляху в нас не лишилося.

Автор: Андрій КОВАЛЕНКО
Обговорити на форумі