друкувати


Заради власного суверенітету Прага готова вийти з Євросоюзу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-05 02:22:42
Президент Чехії Вацлав Клаус, хто останнім підписав Лісабонський договір, ще може "попсувати кров" Брюсселю. Остаточна ратифікація документа може обернутися для Європи скандалом. Прага не має наміру відмовлятися від боротьби за повернення власної незалежності, яку, як наполягає Клаус, країна втратить з вступом договору в силу. Заради власного суверенітету Прага готова зважитися на крайній крок і зовсім вийти з Євросоюзу.

Чеський лідер Вацлав Клаус готовий вивести країну з Євросоюзу заради збереження її незалежності. Про високу ймовірність здійснення подібного кроку напередодні заявив один з найближчих помічників глави держави, заступник керівника адміністрації президента Петер Гайек, повідомляє Взгляд.

"Ухвалення Лісабонського договору означає, що ми втрачаємо суверенітет і знову будемо прагнути його знайти. Однією з можливостей є, наприклад, вихід з Європейського союзу", - заявив політик.

Нагадаємо, Чехія стала останньою з європейських країн, які ратифікували Лісабонський договір. При цьому офіційна Прага не приховувала свого негативного ставлення до документа. Зокрема, як неодноразово заявляв Клаус, загальноєвропейська конституція загрожує остаточно поховати суверенітет членів ЄС. "Я, і не тільки я, побоююся поглиблення інтеграції в ЄС", - підкреслював він.

Переконати Прагу прийняти договір Брюссель намагався і погрозами, і обіцянками. На своїй останній зустрічі лідери ЄС навіть були змушені піти на ряд поступок чеській владі, погодившись, зокрема, виключити для Чехії дію деяких частин Європейської хартії прав людини. Прага побоювалася, що цей документ може призвести до висунення вимог вигнаними з країни відразу ж після Другої світової війни етнічними німцями та їхніми нащадками повернути їм власність, що залишилася на чеській території і виплатити компенсації.

Однак Клаус до останнього чекав вердикту суду, який повинен був оцінити Лісабонський договір на відповідність чеської конституції. Два дні тому Конституційний суд Чехії виніс свій вердикт, не знайшовши в договорі загрози для незалежності країни. "Лісабонський договір не суперечить конституційним законом Чеської Республіки", - підсумував голова суду Павло Рихетскій.

При цьому Клаус вкрай скептично оцінив аргументацію Конституційного суду, сказавши, що "суд був зацікавлений у політичному захисту Лісабонського договору", а його рішення "не є нейтральним правовим аналізом".

Відзначимо, що заява Петра Гайєка викликала замішання серед чеського істеблішменту, повідомляє РІА "Новини". Провідні чеські політики поки що просто не знають, як коментувати ці заяви високопоставленого чиновника офісу президента Чехії.

Нагадаємо, Лісабонський договір був підписаний лідерами 27 країн-членів ЄС у Португалії в грудні 2007 року. Він мав розпочати працювати ще в січні 2009 року після схвалення всіма державами ЄС. Однак плани були зірвані голосуванням в Ірландії, яка спочатку відмовилася схвалити документ, але зробила це на повторному референдумі в жовтні.

Лісабонський договір складається з доповнених і перероблених положень раніше укладених угод про принципи функціонування об'єднаної Європи: Римського договору (1957 року), Маастрихтського (1992 року), Амстердамського (1996 року) і Договору Ніцци (2000 року), на якому в період інституційної кризи ґрунтувалося функціонування інститутів ЄС. У документі не згадується символіка - прапор, гімн і єдина валюта. Зате є стаття про можливість виходу зі складу ЄС, рішення про яке ухвалюватиметься за підсумками загальних переговорів.


Обговорити на форумі