друкувати


Лише 20% українців не економлять на харчуванні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-04 05:31:05
Майже 80% людей в Україні з початку року переглянули свій споживчий кошик у бік здешевлення харчів. Яловичину і свинину замінили на мясо птиці, овочі на крупи. При цьому похід у магазин не став дешевшим.

За деякими позиціями попит, навіть, зріс, запевняють експерти. Так, м'яса птиці купують майже на п'ятнадцять відсотків більше. Українці замінюють ним дорогі яловичину та свинину. На 10% зріс попит на крупи. Все це - через зниження купівельної спроможності.

Сума споживчого чеку на продовольчі товари в Україні залишилася на докризовому рівні, але люди купують дешевші продукти і в менших кількостях. Середня вартість чеку в супермаркеті дорівнює 200 гривням.

Марія Колесник, керівник аналітичного департаменту консалтингової агенції: "Якщо брати Київ та більш заможні міста, то можна сказати, що попит знизився десь на 10-15%. Якщо брати в цілому по Україні, то за деякими товарами він скоротився навіть на 30%.

Володимир Лапа, експерт аграрного ринку: "Ми бачимо, навіть, по статистиці, на 10% зменшилися реальні зарплати в порівнянні з минулим роком. Я вважаю, що приблизно в такий же параметр знизилась купівельна спроможність населення", повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі