друкувати


4 листопада: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-04 03:45:26
Україна відзначає День залізничника. Марій Ел - День Республіки (1920). Удмуртія - День Республіки (1920). Ще цей день можна відзначити як день народження двох важливих відкриттів – золотих коронок для зубів і касового апарату: в 1873 дантист з Сан-Франциско Джон Бірс запатентував перший винахід, а в 1879 Джеймс Рітті – другий, щоб покінчити з крадіжкою барменів.

Цього дня в 1657 році гетьманом українських козаків обрано Івана Виговського. Києво-Могилянська академія може похвалитися багатьма відомими випускниками. Ще один з них - український гетьман Іван Виговський, що правив у 1657-1659 роках. Найцікавіша особа з яскравою біографією. При Богдані Хмельницькому Іван Виговський був генеральним писарем (в перекладі на сучасний лад - прем'єр-міністром). І потрібно сказати, що прем'єром він був блискучим: тонкий політик, досвідчений господарник, талановитий військовий.

Прийнявши булаву після смерті Хмельницького, Виговський за два роки правління завершив почини Богдана - добився фактичної незалежності України. Розірвав Переяславські статті і пішов на новий договір з Польщею, яка визнала Україну під назвою Великого Князівства Руського, що має власний сейм, адміністрацію, армію і грошову одиницю. Звичайно, Москва була вкрай незадоволена таким розкладом і кинула проти Виговського війська. Але гетьман розбив московське військо в битві під Конотопом у липні 1659 року. На жаль, владу Іван Виговський надовго не утримав...

А в 1956 році народився Ігор Тальков. Перший успіх прийшов до Талькова у складі групи "Електроклуб", коли він заспівав дуетом з Іриною Алегровою на конкурсі "Золотий камертон".

Соціальна гострота пісень Талькова довго не давала йому пробитися на велику сцену. "Росія - біль моєї душі. Пісні - крик моєї душі", - такими словами автор пояснював свою творчість. Тому пісня "Росія", яка характеризувала Леніна словами "кривавий цар - великий геній", що прозвучала в ефірі центрального телебачення, стала справжньою подією.

Тальков багато працював: записував нові пісні, гастролював, знімався в кіно і на телебаченні. Написав книгу "Монолог", де автобіографічна проза з'єдналася з текстами пісень. Перший раз його вбили 6 жовтня 1990 року. В кіно. У фільмі "За останньою межею", в якому знявся співак, його вбивають з пістолета. За фатальним збігом обставин, рівно через рік він був застрелений під час концерту в Палаці спорту "Ювілейний" в Санкт-Петербурзі - 6 жовтня 1991 року.

Православні: Аверкій, Олександр, Ганна, Антон, Денис, Єлизавета, Іван, Іраклій, Костянтин, Максимілян, Павло, Федосія.

Католицькі: Карл, Ольгерд.

Цього дня:

1890 У Лондоні відкрилася перша в світі підземна електрична дорога - метро. Відкрив рух і став першим пасажиром принц Уельський, майбутній король Великобританії Едуард VII. Перша лінія завдовжки 6 кілометрів називалася Metropolitan Railway, тобто "столична залізниця". Скорочення цієї довгої назви до п'яти букв і утворило всім нам знайоме слово "метро".

1899 Вийшла в світ найзнаменитіша книга Зігмунда Фрейда "Тлумачення снів".

1914 У Нью-Йорку відбувся перший публічний показ мод.

1922 Англієць Говард Картер знайшов гробницю фараона Тутанхамона в Єгипті. Розкопки тривали два роки. Майже всі, хто брав участь у розкопках, незабаром помруть.

1946 У Парижі створена ЮНЕСКО - Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури.

1952 Представники уряду Бермудських островів оголосили про вихід з Британії і приєднання островів до Канади (уряд Канади відмовився від цього придбання).

1967 У Москві закінчено спорудження Останкінської телевежі заввишки 540 метрів.

1967 "П’єр Безухов" - заключна, четверта частина епопеї Сергія Бондарчука "Война і мир" - з'явилася на екранах.

1969 Рязанська письменницька організація виключила Олександра Солженіцина з Союзу письменників СРСР.

1970 У СРСР організовано Комітет прав людини. Цього дня академік Андрій Сахаров, котрий працював в Інституті інформації молодий теоретик Андрій Твердохлебов і Валерій Чалідзе підписали Статут організації. Автором Статуту був Чалідзе. В 1971 році четвертим членом Комітету став член-кореспондент Академії наук СРСР математик Ігор Шафаревич.

1995 Убито прем'єр-міністра Ізраїлю Іцхака Рабина.

4 листопада народилися:

1897 Олександра Сергіївна Хохлова (4.10 або 4.11.1897 - 22.8.1985) знаменита кіноактриса німого кіно 20-х рр. ("Надзвичайні пригоди містера Веста в країні більшовиків", "Промінь смерті").

1925 Микола Прокопович, актор ("17 миттєвостей весни", "Щит і меч", "Помилка резидента", "Професія – слідчий").

1956 Ігор Тальков (1956-6.10.1991), співак, автор-виконавець, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі