друкувати


Президент вимагає від Кабміну внести зміни у газові контракти з РФ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-03 05:40:26
Як наголосила під час брифінгу Прес-секретар Президента України Ірина Ванникова, досвід виконання газових контрактів, укладених 19 січня цього року, довів їх безперспективність для обох сторін. З метою унеможливлення подальшої політизації та штучних загострень відносин у газовій сфері, ці угоди необхідно переглянути.

За словами І.Ванникової, Президент України в цілому схвально оцінює готовність компанії НАК "Нафтогаз України" за основними технічними та ресурсними показниками до виконання своїх функцій – як з поставок газу українським споживачам, так і транзиту російського природного газу через територію України, повідомляє Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України.

"Це, незважаючи на серйозні фінансові труднощі компанії, обумовлені дискримінаційними для України умовами контрактів від 19 січня 2009 року", – звернула увагу І.Ванникова.

Водночас, за її словами, Президент України стурбований тим, що менше ніж за два місяці до нового року уряд не забезпечив офіційного врегулювання з Російською стороною ключових параметрів рівноправного співробітництва у газовій сфері. "Усі ризики для України, які випливають з угод від 19 січня 2009 року, залишаються актуальними", – додала Прес-секретар Глави держави.

І.Ванникова повідомила, що у цьому зв’язку Президент України вимагає від уряду вжити невідкладних заходів щодо офіційного внесення змін і доповнень у газові контракти від 19 січня 2009 року. А саме:

- визначити оптимальні обсяги закупівлі російського природного газу на 2010 рік з урахуванням реального стану економіки;

- установити взаємоприйнятні формули розрахунків ціни на газ для України і транзитної ставки з урахуванням домовленостей, досягнутих на рівні президентів обох держав від 12 лютого 2008 року;

- врегулювати питання симетрії зобов’язань, ризиків і штрафних санкцій з урахуванням практики міжнародного співробітництва в газовій сфері, а також ключової ролі української ГТС в євро-азійській системі газопроводів.

Обговорити на форумі