друкувати


Найбільш затребувані фахівці жовтня 2009

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-03 05:14:20
На ринку праці програмісти і медпрацівники, як і раніше залишаються найбільш затребуваними фахівцями. Трохи впав попит на менеджерів з продажу - замість них до ТОП-3 найбільш затребуваних категорій в жовтні 2009 року потрапили ріелтори.

Незначне падіння попиту на менеджерів з продажу пояснюється тим, що рекрутерам вдалося закрити відкриті в минулому кварталі вакансії, проте продавати в ситуації що склалася на ринку як і раніше не просто, і дані фахівці все ще є одними з найбільш затребуваних на ринку праці, повідомляє ukr.net.

Через відносну дешевизну праці при високій якості роботи українські програмісти залишаються затребуваними в компаніях Західної Європи та Північної Америки. Тому на сьогоднішній день фахівці цієї області - найбільш затребувані на світовій біржі. Попит на них виріс практично вдвічі в порівнянні з II та I кварталом цього року, а відсоток скорочень таких фахівців - один з найнижчих. Основна причина стрибка рівня попиту - старт нових проектів, який зазвичай припадає на осінь і зиму.

Попит на медпрацівників, як і раніше стабільний - більше 2 пропозицій на одного фахівця. На сьогоднішній день більшість досвідчених фахівців надають приватні медичні послуги, і приватні клініки намагаються частіше набирати кваліфікований персонал з великим досвідом роботи для створення конкурентоспроможного продукту. Менше вимог пред'являють медсестрам, медпредставникам та провізорам, однак попит на ці вакансії набагато нижчий, ніж на посади інших медпрацівників.

Останнім часом на ринку нерухомості спостерігається деяке пожвавлення. Зросли не тільки ціни на житлову площу, але і попит на ріелторів. Однак тепер їм не завжди пропонують стабільний оклад - основна частина вакансій пропонує працювати за відсоток від угод.

В цілому, загальний рівень попиту на найбільш затребуваних фахівців у жовтні 2009 виріс в порівнянні з початком року, а на прикладі деяких позицій можна спостерігати значний стрибок. У середньому на одного спеціаліста припадає 1-2 пропозиції з працевлаштування. Так попит на програмістів виріс більш ніж на 100% у порівнянні з I і II кварталом 2009 року і майже на 80% в порівнянні з III кварталом. Якщо говорити про таких непопулярні на початку року професії, як PR-менеджери, рекламісти, ріелтори і системні адміністратори, то сьогодні вони знову входять в рейтинг найбільш затребуваних. Це пояснюється стабілізацією становища більшості компаній, які звільняли персонал на початку кризи, часто без зайвої необхідності піддавшись загальній паніці.

Найбільш затребувані фахівці в жовтні 2009 року:

Професія Кількість пропозицій одному спеціалісту, I квартал Кількість пропозицій одному спеціалісту, II квартал Кількість пропозицій одному спеціалісту, III квартал Кількість пропозицій одному спеціалісту, жовтень
Інженери-технологи 1,2 1,1 1,1 1,1
Маркетологи, рекламісти, PR-спеціалісти 1,1 1 1,1 1,2
Медпрацівники, ветеринари 2,2 2,1 2 2,1
Менеджери по продажах 1,5 1,7 1,8 1,7
Викладачі, бізнес-тренери 1,2 1 1,1 1,0
Програмісти 1,9 2 2,3 4,1
Працівники ресторанного бізнесу, громадського харчування 1,4 1,2 1,2 1,1
Працівники сфери послуг 1,1 1,3 1,4 1,4
Ріелтори 1,3 1,3 1,7 1,9
Системні адміністратори 1,5 1,2 1,1 0,8
Спеціалісти в області страхування 1,5 1,6 1,4 1,5


Обговорити на форумі