друкувати


Україна імпортує низькосортне м'ясо

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-03 03:51:59
На одного українця припадає близько 40 кілограмів м`яса на рік, підрахували у Міністерстві аграрної політики України. З точки зору повноцінного харчування, це надзвичайно мало, але і це м’ясо, за словами міністра аграрної політики України Юрія Мельника, переважно імпортоване і низькосортне.

Наскільки ж якісне м’ясо закуповує Україна? Чи здатна вона забезпечити себе власною м’ясною продукцією?

В Україні виробляють приблизно 2 мільйони тонн м’яса, але цього недостатньо для повного задоволення потреб у такій продукції. Нестачу м’яса компенсують завдяки імпорту, пояснює Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації, колишній віце-прем’єр з питань АПК. "Віддаємо перевагу тому, щоб завозити м’ясо або м’ясопродукти. І мета лише одна: щоб це була найнижча ціна. Якість не дуже хвилює. Не хвилює і конкуренція із Заходу, тому що там є потужне індустріальне виробництво і дуже великі дотації. Нас хвилює те, що немає влади в державі. Ми стали членами СОТ і зменшили мито, але навіть це незначне мито ніхто не сплачує".

М’ясо вітчизняного виробництва – найкраще, а імпортне – в основному відходи, заявляє заступник аграрного міністра України Іван Демчак. Продукцією, яку завозять, іноді краще годувати тварин, а не людей, переконує заступник міністра. "Ми ввозимо тріммінг і субпродукти. Наприклад, 90% телятини, завезеної до нас з усіх країн світу, це відходи, так званий тріммінг. Половина завезеної птиці – це частки птиці та фарш механічного обвалювання".

Україна все ще залежна від імпортованого м’яса, хоча у порівнянні з минулим роком на ринку побільшало вітчизняної свинини, зазначає експерт Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа. "Українське м’ясо трішки дорожче, але це дійсно м’ясо високої якості. До кризи українці споживали 2,5 мільйони тонн м’яса, а зараз – близько 2,3 мільйонів тонн. Виробляється ж близько 2 мільйонів тонн м’яса".

Ще 5 років тому обсяги імпортованого м’яса були мінімальними, заявляє Сергій Рижук, екс-міністр аграрної політики, нині депутат від Партії регіонів. Потім ситуація змінилася. "Скрізь потрібен здоровий глузд і розум. Не можна завозити 600 тисяч тонн м’яса і одночасно ліквідовувати державну дотацію на підтримку тваринництва. Також не можна розраховувати лише на своє тваринництво чи сільське господарство і взагалі заборонити імпорт, якщо ми вже у Світовій організації торгівлі".

Аграрна Дніпропетровщина майже повністю забезпечує свої потреби м’ясною продукцією. За офіційними даними, від початку року виробництво валової продукції тваринництва в усіх категоріях господарств області зросло майже на 10%, розповідає дніпропетровська кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська.

Хоча поголів’я великої рогатої худоби через нерентабельність скорочується, як і в усій Україні, однак інші галузі тваринництва кризи не відчувають.

В управлінні агро-розвитку облдержадміністрації кажуть: цього року аграрники регіону виробили й реалізували 175 тисяч тонн м’яса, що на 8% більше торішнього.

У порівнянні з минулим роком на 20% збільшилося поголів'я свиней, на 8% - овець та кіз, на 7,5% - чисельність птиці.

Фахівці кажуть: ймовірно, на збільшення поголів’я в індивідуальних господарствах частково вплинула й економічна криза: селяни хочуть і заробити на вирощеному в обійстях, і самі харчуватись не магазинними ковбасами із соєю, а "чистим" домашнім м’ясцем.

А втім, поголів’я корів, якими колись славилась степова Дніпропетровщина, тане. Тяжка праця не виправдовує сподівань. Заводи скуповують молоко м’ясо за безцінь.

Щоб забезпечити себе м’ясом, Україна має виробляти його близько 3 мільйонів тонн на рік, наголосив заступник аграрного міністра Іван Демчак. Наразі ці потреби задоволені менше, ніж на половину. "Повинно бути близько мільйона птиці, мільйон свинини і мільйон телятини. М’яса птиці ми будемо мати наступного року понад 800 тисяч тонн, тому з нею проблем не буде. По свинях – потрібно будувати комплекси, складати гроші на матеріально-технічну базу, будувати молочні ферми, щоб було молоко й телятина". Іван Демчак додав, що передбачене і кредитування, і часткове відшкодування вартості, так само, як і в США та інших країнах Європи.

За планами, нинішнього року Україна продасть 20 мільйонів тонн зерна. На погляд міністра аграрної політики України Юрія Мельника, достатньо було б переорієнтовувати в тваринництво 3 мільйони тонн зерна – і проблема імпорту м`яса була б вирішена, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі