друкувати


Епідемію свинячого грипу використовують для власного піару

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-03 02:08:28
На думку спостерігачів, учасники президентської гонки на Україні використовують епідемію свинячого грипу для власного піару.

Як заявляють офіційні особи, президентським виборам на Україні поки не загрожує скасування через епідемію грипу. На думку спостерігачів, основні претенденти на пост не зацікавлені в цьому. Тим часом ця реальна загроза не змогла згуртувати суперників. Кожен з кандидатів у президенти намагається, з одного боку, продемонструвати не на жарт переляканим українцям, що саме він їх врятує від A/H1N1, а з іншого - пояснити, хто з конкурентів винен у тому, що відбувається, повідомляє Взгляд.

У понеділок кандидат у президенти голова Партії регіонів Віктор Янукович розповів, що обливається холодною водою для профілактики захворювання на грип. "У мене постійна система, яка працює: я круглий рік обливаюся холодною водою", - сказав він, відповідаючи на питання, якими профілактичними методами він користується для того, щоб не захворіти на грип.

Нагадаємо, за оперативними даними МОЗ, на 2 листопада в Україні від грипу та ГРВІ померли 67 людей. Офіційно зареєстровано 255 тис. хворих на грип і ГРВІ. 15 тис. осіб проходять лікування в стаціонарі, 170 з них - у відділеннях інтенсивної терапії. Крім того, офіційно підтверджено 22 випадки захворювання на свинячий грип A/H1N1.

По 10 осіб у день. Приблизно з такою швидкістю вірус вбиває українців. Ліків в аптеках немає, засобів профілактики теж. При цьому прем'єр-міністр уже кілька днів поспіль з екранів телевізорів намагається вселити в людей бадьорість духу, закликаючи самим шити марлеві пов'язки для себе і своїх сусідів. Юлія Тимошенко стверджує, що ситуація контрольована, проте в регіонах, особливо на заході країни, так не думають.

У неділю кореспонденту газети ВЗГЛЯД від колеги з Івано-Франківська прийшло таке смс-повідомлення: "Почалася справжня паніка. Напруга зростає. Домовилася з Варшавою про "Таміфлю" (препарат, який бореться зі свинячим грипом - прим. Ред.), якщо у вас немає, замовимо".

З понеділка всі ВНЗ і школи країни закриті на карантин, припинені всі масові заходи, у тому числі концерти і політичні мітинги. Люди продовжують безплідно штурмувати порожні аптеки, а політики в цей час активно піаряться на біді.

"Що стосується приватних аптек, держава забезпечити їх не зможе. Але з сьогоднішнього дня антимонопольний комітет і державна податкова адміністрація перевірять кожну аптеку. Післязавтра відбудуться рейди силових структур в аптеки, які будуть перевіряти ціни, чи є в аптеках необхідний перелік медикаментів", - сказала в понеділок Юлія Тимошенко.

У свою чергу, президент воює з грипом на засіданнях Ради національної безпеки і оборони. На відміну від Тимошенко, він не виступає з телезверненням до "своєї нації". Спілкується з грипуючою країною в основному за допомогою свого прес-секретаря. Президент Віктор Ющенко буде жорстко контролювати виконання протиепідемічних заходів, повідомила зневіреним придбати маски і оксолінову мазь українцям прес-секретар глави держави Ірина Ванникова.

За її словами, Ющенко підкреслив необхідність безумовного виконання всіх приписів в рамках протиепідемічних заходів і закликав політичні сили, а особливо кандидатів у президенти, відмовитися від спроб заробити політичні дивіденди на боротьбі з хворобою. "Скасування масових заходів стосується всіх політичних сил, включаючи тих, які проводять з'їзди або вручають виборцям подарунки", - переказала Ванникова слова Ющенка.

Зі свого боку міністр охорони здоров'я Василь Князевич попросив політиків не піднімати паніку навколо епідемії грипу. "Я просив би політиків дати тиждень тиші. Дати можливість у кожному ефірі, я звертаюся до керівників ефіру, дати можливість говорити лікарям", - закликав він.

Тим часом чутки про те, що люди вже почали вмирати в самій столиці, зачепили політиків не на жарт. І пленарний день Верховної ради у вівторок почнеться із заслуховування інформації про епідемічний стан в країні.

Зокрема, планується виступ голови комітету ВР з питань охорони здоров'я Тетяни Бахтєєвої і представників комітетів з питань ЖКГ та питань агропромислового комплексу. А голова парламенту, ще один кандидат у президенти Володимир Литвин висловився проти того, щоб зобов'язати всіх депутатів брати участь у пленарних засіданнях в масках, "щоб не лякати людей".

"Це одна з причин підбурювання населення. Бо коли побачать, що вже в затишній теплій сесійній залі депутати перестраховуються, значить, потрібно штурмувати каси, купувати квитки і невідомо куди їхати", - сказав він, додавши, що як тільки все населення буде забезпечено масками, то він особисто купить всім депутатам відповідні пов'язки.

За його словами, президентські вибори в Україні "не будуть зірвані в результаті епідемії грипу", і "в практичній площині питання про перенесення дати виборів не стоїть і стояти не буде". "У цьому ніхто з головних фаворитів виборів не зацікавлений", - підкреслив спікер.

Однак він висловив упевненість, що на виборчій кампанії вже відображається "проблема, пов'язана з епідемією грипу", оскільки у політиків "виникає невмируще бажання на весіллі бути нареченим, на похоронах - небіжчиком, але обов'язково бути першим, в центрі уваги".

Голова громадського Комітету виборців України Олександр Черненко також вважає, що "провідні кандидати в президенти за повною програмою скористаються епідемією для політичної самореклами". Як заявив він газеті ВЗГЛЯД, ситуація з грипом може розвиватися і в радикальному напрямку - це введення надзвичайного стану і скасування виборів.

Розмірковуючи про скасування кандидатами в президенти концертів, зустрічей з виборцями та інших передвиборних масових акцій, голова правління КВУ заявив, що "скасуванням концертів і агітаційних турів кандидати собі зроблять більше балів у ситуації, що склалася, ніж якби вони їх проводили".

У свою чергу член правління організації "Альянс Майдан" Володимир Мартинюк в інтерв'ю газеті ВЗГЛЯД заявив, що "перебільшення масштабів епідемії вигідно, перш за все, прем'єр-міністру, оскільки дозволяє відвернути увагу суспільства від провалів урядової політики і обмежити виборчу активність її політичних конкурентів".

Обговорити на форумі